Thaimaalaispuolue luopuu prinsessan pääministeriehdokkuudesta

Thaimaalainen puolue luopuu aikeestaan asettaa kuninkaan vanhempi sisar, prinsessa Ubolratana pääministeriehdokkaakseen.

Thai Raksa -puolue ilmoitti noudattavansa maan kuninkaan käskyä asiassa. Puolueen mukaan se on valmis noudattamaan Thaimaan perinteitä ja kuninkaallisia tapoja.

Kuningas Maha Vajiralongkorn sanoi perjantaina, että Ubolratanan ehdolle asettuminen olisi erittäin epäsopivaa.

– Kuningas ja kuningasperhe ovat politiikan yläpuolella. Kuningasperheen keskeisen jäsenen tuominen poliittiseen järjestelmään millään tavalla on kuninkaallisten perinteiden ja maan tapojen vastaista, kuningas sanoi.

Thai Raksa oli ilmoittanut perjantaina asettavansa prinsessan ehdokkaakseen maaliskuun parlamenttivaaleissa. Vaalit ovat ensimmäiset sitten vuoden 2014 vallankaappauksen, jossa sotilasjuntta syöksi Yingluck Shinawatran hallituksen vallasta.

Sotilasjuntta hakee vaaleissa jatkoa nykyiselle pääministerille Prayut Chan-O-Challe. Prayut on johtanut maata ja junttaa lähes viiden vuoden ajan ja ajanut läpi perustuslain muutoksia, jotka vankistavat armeijan valta-asemaa vaalien jälkeenkin.

Prinsessan ehdokkuus olisi voinut vaarantaa Prayutin menestymismahdollisuudet vaaleissa, sillä kuninkaallisen perheen jäsenet ovat Thaimaassa suuresti arvostettuja. Tilannetta olisi osaltaan mutkistanut se, että Thai Raksa -puolue on liitossa ex-pääministeri Yingluckin ja hänen vuonna 2006 syrjäytetyn veljensä Thaksin Shinawatran kanssa.

67-vuotias prinsessa ei suoraan kommentoinut ehdokkuutensa kariutumista lauantaina, mutta kiitti kannattajiaan Instagramissa ja sanoi ympäripyöreästi toivovansa, että Thaimaa jatkaa eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.