Tilastoyllätys: Venäjä nousee vehnän ykkösviejäksi maailmassa

Ruplan alamäki kääntyi kilpailueduksi.

Venäjän talous kärsii matalista fossiilisten polttoaineiden hinnoista, ruplan huonosta kurssista ja talouspakotteista, mutta yksi sektori on noussut hyvin yllättäväksi valopilkuksi, kirjoittaa norjalaislehti Aftenposten: valopilkku on maatalous.

– Ensi kertaa sitten 1900-luvun alun tsaarin ajan Venäjä on nousemassa maailman suurimmaksi vehnänviejäksi, Aftenposten siteeraa venäläistä Expert-lehteä.

Lehti pohjaa tietonsa myös Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) uusimpiin tilastoihin. USDA ennustaa, että satovuoden aikana Venäjän vehnäsato on maan historian suurin, 72 miljoonaa tonnia. Viime satovuoteen verrattuna sato kasvaa seitsemällä miljoonalla tonnilla.

– Maan vehnäsato on suurin kautta aikain. On huomattava, että Neuvostoliitossa 1960- ja 1970-luvuilla vehnän viljelyala oli huomattavasti nykyistä Venäjän vehnän viljelyalaa suurempi, USDA ihastelee.

72 miljoonasta vehnätonnista Venäjä voi vaikeuksitta viedä 30 miljoonaa tonnia. Viennin kasvu viidellä miljoonalla tonnilla nostaa Venäjän ohi EU:n ja USA:n vehnän vientimaana.

Maailman vehnäkauppa on vain harvojen maiden varassa: kuusi maata vastaa liki 80 prosentista viennistä. Venäjä kattaa tänä vuonna maailman vehnän viennistä 18 prosenttia, EU 16, USA 15, Kanada 12, Australia 11 ja Ukraina kahdeksan prosenttia.

Aftenpostenin mukaan Neuvostoliiton hajoaminen 1991 romahdutti maatalouden, ja vain seitsemän vuotta myöhemmin 84 prosenttia neuvostoaikaisesta tuotannosta oli mennyt konkurssiin.

Nykyiseen Venäjän maatalouden menestykseen on neljä selittävää tekijää. Maatalouteen on investoitu paljon, säät ovat olleet kasvukaudella erityisen suotuisat ja ruplan heikko kurssi antaa venäläismaanviljelijöille huomattavan kilpailuedun maailmanmarkkinoilla. Neljäntenä tekijänä ovat Venäjän lännelle julistamat vastapakotteet, jotka ovat tehneet elintarvikemarkkinoilla tilaa maan omalle elintarviketuotannolle.

Vehnän lisäksi Venäjän maissi-, ruis ja kaurasadot ovat tällä satokaudella ennätyksellisen suuret.

Venäjällä on käyttämättömiä voimavaroja. Nykyisen Irakin kokoinen peltoala - 40 miljoonaa hehtaaria - on kesannolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.