Toivo lumivyöryssä kadonneiden selviämisestä hiipui Norjassa – etsinnät tauolle viikonlopuksi

Yksi Norjassa kadonneista kolmesta suomalaismiehestä oli opiskellut tänä talvena off-piste-laskettelua, jonka opetukseen sisältyy varautumista lumivyöryihin, kertoo opettaja Henrik Jern STT:lle. Jern on vastaava opettaja ruotsinkielisen Axxell-oppilaitoksen eräopaskurssilla Kemiössä.

–  Jos valitsee off-piste-laskettelun (eli vapaalaskun) opinnot, niihin sisältyy aika runsaasti varautumista lumivyöryihin. Opetamme, millaiset riskit ovat, missä niitä ilmenee ja miten niitä vältetään reitin suunnittelulla.

Jernin mukaan kyseinen Axxellin opiskelija on syntynyt vuonna 1989. Hän on Pohjalaisen ja Ilkan mukaan maalahtelainen.

Toinen kadonnut, vuonna 1982 syntynyt mies on hänkin opiskellut Axxellissa aiemmin. Hän on Jernin mukaan lähtöisin Pietarsaaresta. Lehtien mukaan tämän miehen nykyinen asuinpaikka on Kemiönsaaren Taalintehdas.

Kolmas kadonnut suomalainen on Pohjalaisen ja Ilkan mukaan vaasalainen, vuonna 1986 Mustasaaressa syntynyt mies. Hänellä ei ole mitään yhteyttä eräopaskoulutukseen.

–  Tämä kolmas kadoksissa oleva suomalaismies on tietojeni mukaan toisen Axxellissa opiskelleen ystävä, Jern lisäsi STT:lle.

Paluumatkalla Pohjois-Norjasta

Suomalaiskolmikko oli Jernin mukaan palamassa jääkiipeilykurssilta Pohjois-Norjan Lyngenistä, kun he olivat päättäneet kotimatkalla lähteä retkelle, jolla he ja mukana ollut ruotsalainen nainen katosivat Blåbärfjelletillä keskiviikkona.

Axxellin eräopaskurssin opiskelijoiden ainejärjestö Vigu rf on Jernin mukaan järjestänyt jääkiipeilykursseja Lyngenissä jo useita vuosia.

Axxell on ruotsinkielinen ammatillinen ja yleissivistävä oppilaitos. Yhdeksällä paikkakunnalla toimivalla opinahjolla on noin 3  700 opiskelijaa.

Suuri ja vaativa operaatio

Norjan poliisin mukaan maan pohjoisosassa lähellä Tromssaa kadonneiden neljän ihmisen ei odoteta enää löytyvän elossa. Alueella tapahtui katoamisen aikoihin suuri lumivyöry.

Aiemmin perjantaina poliisi kertoi alueen yli lentäneen helikopterin havainneen signaaleja kahdesta eri lumivyörypaikantimesta. Poliisin mukaan tämä vahvistaa arvion, että ryhmä on jäänyt lumen alle eikä eloonjäämismahdollisuuksia ole.

–  Tämä muuttuu nyt pelastusoperaatiosta uhrien etsimiseksi, kertoi poliisipäällikkö Astrid Nilsen tiedotustilaisuudessa iltapäivällä. Hänen mukaansa kyseessä on yhä varsin suuri ja vaativa operaatio.

Lääkäri Mads Gilbert Pohjois-Norjan yliopistosairaalasta muistutti, ettei kenenkään tiedetä selviytyneen lumivyörystä hengissä näin pitkän ajan jälkeen.

–  Sen vuoksi olemme lääketieteellisesti varmoja, etteivät nämä neljä selvinneet lumivyörystä, Gilbert sanoi.

Uhrien omaisia jo Norjassa

Paikantimien lähettämien signaalien havaitsemisen jälkeen viranomaiset kertoivat harkitsevansa etsintäryhmien ja -koirien kuljettamista alueelle lentoteitse. Muulla tavoin tunturiin on toistaiseksi yhä liian vaarallista mennä.

Vaikeat sääolot ja suuri lumivyöryvaara ovat haitanneet koko ajan etsintöjä. Havaitut paikantimet ovat melko lähellä toisiaan mutta kuitenkin niin etäällä, että kyse on varmuudella kahdesta eri laitteesta.

Poliisi ei osannut arvioida, kuinka syvällä lumessa uhrit paikantimineen ovat. Vyöryalue on noin 300 metriä leveä ja 500–600 metriä pitkä.

Poliisin mukaan suomalaisten ja ruotsalaisen uhrien omaisia on jo saapunut paikan päälle Norjaan. Viranomaiset kertovat pitäneensä heidät ajan tasalla etsinnöistä koko ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Helikopteri tutkii suomalaisten katoamispaikkaa Pohjois-Norjassa vielä tänä iltana