Trump: Yhdysvallat valmiina iskemään "hyvin nopeasti ja hyvin lujaa" 52 iranilaiseen kohteeseen, jos Iran hyökkää amerikkalaisia vastaan

Yhdysvallat on valmiina iskemään heti yhteensä 52 iranilaiseen kohteeseen, jos Iran hyökkää Yhdysvaltain kansalaisia tai maan omaisuutta vastaan, kertoo presidentti Donald Trump Twitterissä.

– Olkoon tämä varoitus Iranille, että jos Iran iskee kehenkään amerikkalaiseen tai amerikkalaiseen omaisuuteen, olemme ottaneet kohteeksi yhteensä 52 iranilaista kohdetta, joista osa on hyvin merkittäviä Iranille sekä iranilaiselle kulttuurille, Trump kirjoittaa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on valmis iskemään valittuihin kohteisiin "hyvin nopeasti ja hyvin lujaa". Hänen mukaansa Yhdysvallat käyttäisi "tuliteriä" sotatarvikkeitaan epäröimättä, jos Iran ryhtyy kostotoimiin.

– Yhdysvallat ei halua enää uhkailua! Trump kirjoittaa.

Trumpin mukaan kohteiden määräksi valittiin 52 vuosien 1979–81 panttivankikriisin muistoksi. Tuolloin Iranissa pidettiin panttivankeina yhteensä 52:ta Yhdysvaltain diplomaattia ja lähetystötyöntekijää.

Iranin on arveltu ryhtyvän kostoiskuihin Yhdysvaltoja vastaan sen jälkeen, kun maan vaikutusvaltainen Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani kuoli Yhdysvaltain lennokki-iskussa perjantaina.

Demokraatti kutsuu Trumpia hirviöksi

Ensimmäiset merkit mahdollisista Iranin vastatoimista saatiin turvallisuuslähteiden mukaan lauantaina. Yhdysvaltojen Bagdadin-lähetystön läheisellä alueella oli kranaatti-isku, ja lähes samanaikaisesti kaksi ohjusta lensi Bagdadin pohjoispuolella lentotukikohtaan, jossa majailee yhdysvaltalaisjoukkoja.

Irakin joukot ovat vahvistaneet iskujen tapahtumisen. Yhdysvaltojen joukot kertoivat, ettei kukaan liittouman sotilas haavoittunut.

Kukaan ei ilmoittanut tehneensä iskuja, mutta Irania tukeva ryhmä Irakin Hashed al-Shaabi -järjestöstä on pyytänyt irakilaisia siirtymään pois Yhdysvaltojen joukkojen luota sunnuntai-iltapäivään mennessä. Aikaraja osuu samaan ajankohtaan parlamentin kokoontumisen kanssa.

Yhdysvalloissa pohditaan nyt, milloin ja millainen kosto Iranilta on mahdollisesti luvassa. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto on julkaissut tiedonannon, jonka mukaan tällä hetkellä maahan ei kohdistu tarkoin määriteltyä ja uskottavaa uhkaa. Viikonloppuna kuitenkin erään pienen valtion toimijan sivusto hakkeroitiin ja siellä julkaistiin kuva Iranin lipusta ja vannottiin kostoa. Tekijä väitti olevansa Iraniin yhteyksissä oleva ryhmä.

Edustajainhuoneen demokraattinen puhemies Nancy Pelosi totesi lausunnossaan, että presidentti Trumpin kongressille antamat tiedot herättävät vakavia ja välittömiä kysymyksiä iskun ajoituksesta, tavasta ja oikeutuksesta. Toinen näkyvä demokraatti, puolueen vasemmistoliberaalia siipeä edustava Alexandria Ocasio-Cortez parjasi presidenttiä Twitterissä.

– Viattomien perheiden, naisten ja lasten tappamisella uhkailu – mitä siis teet kohdistamalla iskuja kulttuurikohteisiin – ei tee sinusta "kovaa jätkää". Se ei tee sinusta "strategista". Se tekee sinusta hirviön.

Alexandria Ocasio-Cortez. Kuva: Peter Foley / EPA
 

Vuosi alkoi kiristyvissä tunnelmissa

Yhdysvaltain ja Iranin välisissä jo valmiiksi kireissä suhteissa nähtiin useita eskalaatioita Suleimanin surmaa edeltäneellä viikolla joulukuun lopulla.

Jännitteet alkoivat kiristyä perjantaina 27. joulukuuta, kun Irakin Kirkukin lähellä sijaitsevaan sotilastukikohtaan tehtiin raketti-isku, jossa kuoli yhdysvaltalainen työntekijä ja haavoittui useita yhdysvaltalaisia ja irakilaisia sotilaita.

Yhdysvallat syytti iskusta Iraniin kytkettyä shiiaryhmää Kataib Hitzbollahia, ja kaksi päivää myöhemmin sunnuntaina se pommitti kolmea Kataib Hitzbollahin kohdetta Irakissa ja Syyriassa. Iskuissa kuoli 25 taistelijaa.

Ilmaiskujen seurauksena tiistaina uudenvuodenaattona Irania tukevat mielenosoittajat hyökkäsivät Yhdysvaltain suurlähetystöön Bagdadissa. Mielenosoittajat eivät onnistuneet tunkeutumaan rakennuksen sisälle.

Iskun uhreja muistetaan Iranissa

Iranissa järjestetään tänään muistotilaisuus Suleimanille ja muille Yhdysvaltojen iskun uhreille. Seremonia järjestetään Ahvazin kaupungissa lounaisessa Iranissa.

Iranin valtiontelevision lähetyksessä on näkynyt tuhansia mustiin pukeutuneita surijoita kaupungin kaduilla. Väkijoukko on kantanut kuvia surmatusta kenraalista, joka nähdään Iranissa vuosien 1980–88 Irakin vastaisen sodan sankarina.

Sunnuntaina illalla Suleimanin ruumis on määrä kuljettaa maan pääkaupunkiin Teheraniin, jossa Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khameini lukee rukouksen vainajan yllä maanantaina.

Ruumis viedään sen jälkeen vielä Qomin pyhään kaupunkiin ennen hautajaisia surmatun kenraalin kotikaupungissa Kermanissa tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Iran-kriisi voi vahvistaa Isisiä

Iran ilmoitti ottavansa jälleen askeleen irti ydinsopimuksesta

Koventuva retoriikka herättää huolta Iranin ja USA:n seuraavista siirroista – Suomen Iranin-lähettiläs: Suleimanin kuolema on Iranissa valtava asia

Iranin sotilaspomo ei usko Yhdysvaltojen rohkeuden riittävän konfliktin aloittamiseen

Yhdysvaltain surmaaman komentajan muistotilaisuus alkoi Iranissa – tuhansia mustiin pukeutuneita surijoita kaduilla

Britannia lähettää sotalaivansa saattamaan kauppa-aluksiaan Hormuzinsalmen läpi

Iranin tukema ryhmittymä kehotti irakilaisia pitämään etäisyyttä amerikkalaisten tukikohtiin

Surumarsseilla muistettiin tapettua iranilaiskenraalia ja uhottiin kostoa Yhdysvalloille

Iranin ja USA:n välillä on hyvin herkkä tilanne – "Paljon on pölyä ilmassa"