Trump avasi tien kiistanalaisten öljyputkien rakentamiselle

Trumpin mukaan molempien putkien rakentamisen ehdoista käydään vielä neuvotteluita.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump jatkoi tiistaina vaalilupaustensa lunastamista panemalla vauhtia kahteen kiistanalaiseen öljyputkihankkeeseen. Hän allekirjoitti asetukset, joilla avataan tietä Keystone XL - ja Dakota Access -öljyputkien rakentamiselle. Molempien rakentaminen pantiin jäihin presidentti Barack Obaman kaudella.

Trumpin mukaan putkien rakentamisen ehdoista käydään vielä neuvotteluita. Trump antoi erillisen määräyksen, että jos putket rakennetaan, ne pitää valmistaa Yhdysvalloissa.

– Me haluamme rakentaa putken, panna terästyöläiset takaisin töihin, Trump julisti.

Sekä Keystone- että Dakota Access -putket ovat nostattaneet kansalaisliikkeitä, jotka taistelevat rakentamista vastaan ympäristön suojelemiseksi. Ympäristöjärjestöt vastustavat Keystone-putkea koska se kuljettaisi Kanadan Albertassa öljyhiekasta tuotettua raakaöljyä, jota ympäristöliike pitää erityisen likaisena. Lisäksi putken pelätään aiheuttavan öljyvahinkoja.

Oikeusjuttuja ja mielenosoituksia

Pohjois-Dakotan öljyputki taas on kiistanalainen, koska se kulkisi Standing Rock Sioux -heimon maiden läpi ja uhkaisi vaarantaa alueen vesivarannot ja heimon pyhiä muistomerkkejä. Heimo ilmoitti heti Trumpin päätöksen jälkeen aloittavansa oikeustoimet putken rakentamisen estämiseksi.

Putken rakentaminen pantiin jäihin uuden reitin hakemisen ajaksi, kun rakentamiskaavailut nostattivat laajan kansanliikkeen hankkeen kaatamiseksi. Tuhannet ihmiset leiriytyivät heimon maille estääkseen töiden aloittamisen. Mielenosoitusten yhteydessä puhkesi jopa väkivaltaisuuksia. Sioux-heimon mukaan putken kaavailtu reitti uhkaa heimon vesivaroja ja muistomerkkejä.

Trump lupasi vaalikampanjassaan vauhdittaa Yhdysvaltojen kaasu- ja öljyteollisuuden kehitystä ja luoda työpaikkoja. Ympäristövaikutusarvioita ja muuta sääntelyä Trump aikoo purkaa. Ympäristönsuojeluvirasto EPA:n henkilökuntaa on kielletty puhumasta medialle tai käyttämästä viraston sosiaalisia medioita, kertoi uutistoimisto AP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.