Trump ei aio enää asioida Britannian Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, ettei aio enää asioida Britannian Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa. Suurlähettiläs Kim Darroch esitti tylyjä arvioita Trumpista diplomaattiviesteissä. Viesteistä uutisoi Daily Mail -lehti, jolle ne vuodettiin, ja Britannian ulkoministeriö vahvisti CNN:lle viestien olevan aitoja.

Darroch kuvaili ulkoministeriölle lähettämissään viesteissä Trumpia muun muassa taitamattomaksi, epävarmaksi ja epäpäteväksi. Hän myös varoitti Britannian hallitusta, että Trumpin ura saattaa päättyä häpeällisissä merkeissä.

–  En tunne suurlähettilästä, mutta hänestä ei pidetä eikä hänestä ajatella hyvää Yhdysvalloissa. Emme aio enää asioida hänen kanssaan, presidentti tviittasi.

Britannia kertoi maanantaina, että väistyvän pääministerin Theresa Mayn hallitus seisoo suurlähettilään takana.

–  Sir Kim Darrochilla on jatkossakin pääministerin täysi tuki, hallituksen edustaja sanoi.

Edustajan mukaan Yhdysvalloille on tehty selväksi, kuinka valitettava vuoto on Britannian mielestä. Vuodetut otteet eivät kuvasta sitä arvostusta, joka hallituksella on maiden välistä suhdetta kohtaan.

–  Samaan aikaan olemme alleviivanneet sen tärkeyttä, että suurlähettiläät voivat tarjota rehellisiä, värittämättömiä arvioita maansa politiikasta, edustaja lisäsi.

Trump kriittisenä, kun May ei tarttunut neuvoihin

Trump suomi myös Mayn tapaa hoitaa "brexit-sotkua". Hän kertoi olevansa tyytyväinen, että Mayn pääministerikausi päättyy pian.

–  Olen suhtautunut erittäin kriittisesti tapaan, jolla Britannia ja pääministeri Theresa May ovat hoitaneet brexitin, presidentti tviittasi.

–  Minkä sotkun hän ja hänen edustajansa ovat luoneet. Kerroin hänelle, miten se tulisi hoitaa, mutta hän päätti mennä eri suuntaan.

Britannian seuraavaksi pääministeriksi on vahvoilla Boris Johnson, joka on ideologisesti lähempänä Trumpia kuin May.

– Hyvä uutinen upealle Britannialle on, että heillä on pian uusi pääministeri. Vaikka nautin suuresti viime kuun mahtavasta valtiovierailusta, olin kaikkien vaikuttunein kuningattaresta, Trump sanoi viitaten kesäkuiseen Britannian-vierailuunsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.