Trump haluaa asiantuntijat tutkimaan, onko ilmastonmuutos turvallisuusuhka

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo perustaa asiantuntijapaneelin selvittämään, miten ilmastonmuutos vaikuttaa kansalliseen turvallisuuteen. Asiasta kertoo muun muassa Washington Post.

Lehden mukaan paneelin johtohahmona toimii Valkoisen talon neuvonantaja William Happer, joka on tunnettu ilmastonmuutoksen haittoja kiistävistä näkemyksistään.

Princetonin yliopiston emeritusprofessorin Happerin mielestä ilmastonmuutokseen liittyvät hiilidioksidipäästöt pitäisi nähdä ennemmin etuna kuin haittana.

Viime vuoden lopulla Trump tyrmäsi oman hallintonsa arvion siitä, että ilmastonmuutos on kiihtymässä ja muodostaa merkittävän uhkan maan taloudelle, terveysjärjestelmälle ja infrastruktuurille. Raportin mukaan ilmaston lämpenemisen aiheuttamat tuhot kuten metsäpalot ovat yleistymässä ja kehitys johtaa muun muassa satojen pienenemiseen ja työpaikkojen katoamiseen.

Myös Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtaja Daniel Coats on luonnehtinut ilmastonmuutosta merkittäväksi turvallisuusriskiksi.

Trump on pitkään sanonut, ettei hän usko maailman tiedeyhteisön laajasti jakamaa näkemystä, jonka mukaan ihmisen toiminnalla on yhteys ilmaston lämpenemiseen.

Yhdysvaltojen hallinto on kuitenkin Trumpin kaudella julkaissut useita raportteja, joissa ilmastonmuutosta luonnehditaan turvallisuusuhkaksi.

–  Nämä tieteelliset ja kansallisen turvallisuuden arviot eivät ole käyneet läpi tiukkaa ja riippumatonta tieteellistä vertaisarviointia, jossa tutkittaisiin ilmastotieteen varmuudet ja epävarmuudet sekä vaikutukset kansalliseen turvallisuuteen, muotoillaan Washington Postin näkemässä Valkoisen talon asiakirjassa, jossa perustellaan paneelin tarvetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.