Trump haluaa kaikki keinot käyttöön vahvistaakseen tuomarinimityksensä

Neil Gorsuch ei ehtine juuri vaikuttaa korkeimmassa oikeudessa tällä istuntokaudella.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump toivoo republikaanisenaattorien ottavan kaikki keinot käyttöön varmistaakseen, että hänen valitsemansa Neil Gorsuch nimitetään tuomariksi korkeimpaan oikeuteen.

Trump sanoi keskiviikkona toimittajille, että mikäli demokraatit jarruttavat nimitystä, hän kehottaa senaatin republikaaneja muuttamaan pysyvästi senaatin sääntöjä estääkseen jarruttamisen.

Demokraattien uskotaan pyrkivän viivyttämään nimityskäsittelyä. He ovat katkeria siitä, etteivät republikaanit antaneet presidentti Barack Obaman nimittää korkeimpaan oikeuteen uutta tuomaria edesmenneen Antonin Scalian tilalle.

Senaatin säännöt antavat yksittäiselle senaattorille mahdollisuuden viivyttää nimityskäsittelyä jatkamalla keskustelua aiheesta niin kauan, kun vähintään 40 senaattoria tukee hänen pyrkimystään. Sääntöjen muuttaminen tämän estämiseksi merkitsisi dramaattista muutosta Yhdysvaltojen senaatin toiminnassa, jossa oppositiopuolueen viivytysoikeudella on keskeinen asema.

Muutoksia sääntöihin

Keskiviikkona nähtiin jo viitteitä siitä, että senaatin republikaanit ovat valmiita muuttamaan senaatin totuttuja pelisääntöjä. Heidän tekemänsä muutos oli paljon pienempi kuin presidentin kannattama viivytysoikeuden lakkauttaminen mutta silti ennennäkemätön.

Senaatin talouskomitean republikaanit päättivät viedä valtionvarainministeriehdokas Steven Mnuchinin ja terveysministeriehdokas Tom Pricen nimitysasian eteenpäin koko senaatin kuultavaksi siitä huolimatta, että kaikki demokraatit olivat boikotoineet komitean istuntoa.

Totuttujen pelisääntöjen mukaan komitea voi äänestää nimitysasian eteenpäin viemisestä vain, jos ainakin yksi vähemmistöpuolueen edustaja on läsnä. Demokraattisenaattorit olivat kuitenkin boikotoineet komitean kuulemistilaisuuksia yhtenä rintamana estääkseen äänestyksen.

Konservatiivi korvaa konservatiivin

Demokraatit pystyvät tuskin estämään Gorsuchin nimitystä.

Toisin kuin monet Trumpin hallintonsa avainpaikoille valitsemat ihmiset Gorsuch on koulutuksensa ja työkokemuksensa puolesta kiistatta pätevä tehtävään. Kuka tahansa republikaanipresidentti olisi voinut nimittää korkeimpaan oikeuteen hänen tyyppisensä tuomarin.

Amerikkalaistutkija Peter Millerin mukaan nimityksen vahvistaminen kestänee joka tapauksessa kuukauden tai pari. Korkeimman oikeuden käynnissä oleva istuntokausi päättyy kesäkuussa.

– Hän ehtii ehkä mukaan vasta istuntokauden lopussa, joten hänen vaikutuksensa voi olla rajallinen, Tampereen yliopistossa Fulbright-tutkijana vieraileva Miller ennustaa.

Näin ollen esimerkiksi paljon puhuttuun aborttioikeuteen lienee odotettavissa muutoksia aikaisintaan ensi lokakuussa alkavalla seuraavalla istuntokaudella.

Gorsuchin nimitys ei vielä muuta korkeimman oikeuden tasapainoa liberaali- ja konservatiivituomarien välillä, sillä Gorsuchin arvomaailma on hyvin samanlainen kuin hänen edeltäjänsä Scalian.

– Vannoutunut konservatiivi korvaa toisen vannoutuneen konservatiivin, Miller kiteyttää.

Ratkaisevaa onkin, pääseekö Trump presidenttikautensa aikana nimittämään korkeimpaan oikeuteen lisää tuomareita. Oikeuden linja voi muuttua ratkaisevasti, jos Trumpille tarjoutuu mahdollisuus korvata joku liberaaleista tuomareista tai maltillinen konservatiivituomari Anthony Kennedy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.