Trump kehottaa ottamaan Suomesta mallia maastopalojen estämisessä –  "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"

Kaliforniassa vieraillut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti ottamaan esimerkkiä Suomesta, kun häneltä kysyttiin, miten maastopaloja voisi estää. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.

Pahojen metsäpalojen tuhoamalla alueella kävellyt Trump sanoi, että metsistä on pidettävä huolta ja muut maat tekevät sen eri tavalla.

–  Olin Suomen presidentin kanssa ja hän sanoi, että "meillä (Suomessa) asiat ovat eri tavalla –  me olemme metsäkansaa". Hän sanoi sitä metsänkansaksi, ja he käyttävät paljon aikaa haravointiin ja siivoamiseen ja asioiden tekemiseen, Trump sanoi Newsweekin julkaiseman CNN:n videon mukaan.

–  Eikä heillä ole mitään ongelmia, Trump lisäsi.

Trumpin mukaan silloin kun ongelmia on, ne ovat pieniä.

Trump on aiheuttanut hämmennystä syyttämällä Kalifornian metsäpaloista huonoa metsänhoitoa.

– Kaikki tietävät nyt, että tämä on se mitä meidän pitää tehdä. Se olisi pitänyt tehdä jo monia vuosia sitten, hän sanoi.

Kalifornian palomiesten liiton puheenjohtajan mukaan väite oli virheellinen. Hänen syyttävä sormensa osoitti liittovaltiota, joka on vienyt resursseja pois metsänhoidolta.

Suomen Washingtonin-suurlähetystöstä ei otettu kantaa siihen, ovatko presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Trump keskustelleet Suomen metsänhoidosta.

Trump toivoo, että palo olisi viimeinen

 

Trump saapui Kaliforniaan myöhään lauantaina Suomen aikaa. Ensi töikseen Trump suuntasi lähes täysin palaneeseen Paradisen kaupunkiin Butten piirikuntaan.

– Tämä on surullista, Trump kommentoi nähtyään kaupungin hiiltyneet rauniot sulaneine autoineen.

Trump sanoi toivovansa, että maastopalo olisi viimeinen Kaliforniassa.

– Toivon, että tämä on viimeinen, koska tämä oli todella, todella paha, hän sanoi.

–  Tällä hetkellä haluamme vain pitää huolta ihmisistä, jotka ovat pahoin loukkaantuneet.

Viranomaiset ovat vahvistaneet, että tähän mennessä kuolleita on löytynyt 71 ja yli 1  000 ihmistä on kateissa. Viranomaiset kuitenkin muistuttavat, että tiedot kadonneiden määrästä vaihtelevat jatkuvasti eikä ole varmaa, että kaikki kadonneiksi ilmoitetut ovat kuolleet. Lisäksi kadonneiksi ilmoitettujen listalla saattaa olla samoja henkilöitä kahteen kertaan.

Palo alkoi 8. marraskuuta, ja se on tuhonnut jo yli 9  800 kotia. Lisäksi 52  000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

 

Trumpin käsitys ilmastonmuutoksesta ei ole muuttunut

 

Trumpilta lisäksi kysyttiin vierailun aikana, onko hänen mielipiteensä ilmastonmuutoksesta muuttunut.

–  Ei, hän sanoi.

Trump on aiemmin kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi. Myöhemmin Trump on tarkentanut tarkoittaneensa, että hän uskoo ilmastonmuutostutkijoiden olevan poliittisesti motivoituneita ja hän ei ole vakuuttunut, että ilmastonmuutos olisi ihmisen aiheuttama.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

IS: Niinistö kertoo keskustelleensa Trumpin kanssa metsänhoidosta, ei kuitenkaan haravoinnista

Uusimmat

Ulkomaat

Beirutin räjähdyksen jäljiltä on edelleen kateissa kymmeniä ihmisiä – vainajien tunnistamisessakin vaikeuksia

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Yön uutiskooste: Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, sanoo tiedusteluviranomainen

"Se olisi aivan kuin ydinpommi" – Hizbollahin johtaja haaveillut jo vuosien ajan ohjusiskusta Haifan sataman ammoniakkivarastoon

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä

Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.