Trump keskeytti neuvottelut Talebanin kanssa pommi-iskun takia

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on keskeyttänyt maansa neuvottelut Taleban-äärijärjestön kanssa. Syynä tähän on Trumpin mukaan Talebanin aiemmin tällä viikolla Afganistanissa tekemä tuhoisa pommi-isku.

Pääkaupunki Kabuliin tehdyssä iskussa kuoli yksi Yhdysvaltojen sotilas ja 11 muuta ihmistä. Autopommi räjähti naapurustossa, missä on muun muassa sotilasliitto Naton paikallinen päämaja ja lähetystöjä.

Trump kertoi Twitterissä myös, että Yhdysvaltoihin suunnitellut salaiset tapaamiset on peruttu. Sekä Talebanin johdon että Afganistanin presidentin oli määrä tavata Trump erillisissä salaisissa tapaamisissa.

– Valitettavasti, saadakseen keinotekoista vaikutusvaltaa, he (Taleban) ovat myöntäneet Kabulin iskun, joka tappoi yhden upeista upeista sotilaistamme ja 11 muuta ihmistä, Trump tviittasi.

–  Peruin saman tien tapaamisen ja keskeytin rauhanneuvottelut.

Kuluneella viikolla myös toinen tappava isku

Yhdysvallat ja Taleban ovat neuvotelleet Yhdysvaltojen joukkojen poisvetämisestä Afganistanista. Yhdysvallat on vaatinut Talebanilta vastineeksi useita turvatakuita.

Aiemmin on kerrottu, että Yhdysvallat ja Taleban ovat päässeet yhteisymmärrykseen sopimuksen suurista linjoista, mutta yksityiskohdat ovat vielä olleet auki.

– Minkälaiset ihmiset tappavat niin monia näennäisesti vahvistaakseen neuvotteluasemaansa, Trump jatkoi Twitterissä.

Vain pari päivää torstain tuhoisaa pommi-iskua aikaisemmin Taleban iski Afganistanissa toiseen kohteeseen. Myös tuolloin useita kuoli ja kymmeniä loukkaantui.

Yhdysvallat aikeissa vetää tuhansia sotilaita Afganistanista

Yhdysvaltain ja Talebanin sopimuksen mukaan Yhdysvallat olisi vetänyt Afganistanista noin 5  000 sotilasta ensi vuoden alkuun mennessä. Yhdysvalloilla on maassa vielä 13  000 sotilasta.

Taleban oli puolestaan luvannut muun muassa, ettei se enää puolusta terroristijärjestö al-Qaidaa ja että se taistelee Isisiä vastaan.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on kritisoinut sopimusta, mutta Yhdysvallat on toivonut, että sopimus helpottaisi Talebanin ja Afganistanin virallisesti tunnustetun hallinnon välisiä neuvotteluita.

Yhdysvaltain joukkoja lähetettiin ensimmäistä kertaa Afganistaniin vuoden 2001 World Trade Centerin terrori-iskujen jälkeen. Entinen Taleban-hallinto suojeli tuolloin iskun tehneen al-Qaida-järjestön jäseniä maassa.

Noin 2  400 yhdysvaltalaisjoukkojen jäsentä on sittemmin kuollut ja noin 20  000 haavoittunut Afganistanissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.