Trump lensi Texasiin edistämään muurihanketta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lensi torstaina Texasiin edistämään muurihankettaan. Ennen saapumistaan Texasiin hän myös ilmoitti Twitterissä, ettei osallistukaan Davosin talousfoorumiin rajamuurikiistan takia. Hän kertoo peruvansa matkan Davosiin Sveitsiin demokraattien "myöntymättömyyden" takia.

Kiista demokraattien kanssa rajamuurin rakentamisesta ja rahoittamisesta on johtanut Yhdysvaltojen hallinnon osittaiseen sulkemiseen. Keskiviikkona Trump syöksyi kimmastuneensa ulos demokraattipuolueen edustajien kanssa käydyistä neuvotteluista. Kiukustunut Trump luonnehti neuvotteluja senaatin demokraattijohtajan Chuck Schumerin ja demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin kanssa ajanhukaksi.

–  Kysyin, mitä tapahtuu seuraavan 30 päivän aikana, jos avaan asiat nopeasti, hyväksyttekö rajaturvallisuusesityksen, johon kuuluu muuri tai teräsaita? Nancy (Pelosi) sanoi EI. Minä sanoin hei hei, mikään muu ei toimi! presidentti tviittasi.

Tapaamisessa olleet demokraatit syyttivät Trumpia välinpitämättömästä suhtautumisesta liittovaltion kärsiviin työntekijöihin. Heidän mukaansa Trump ei edes yritä neuvotella, vaikka hallinnon sulku vain jatkuu ja jatkuu.

–  Valitettavasti presidentti vain nousi ylös ja käveli ulos, Schumer sanoi tapaamisen jälkeen.

Schumerin mukaan he saivat taas nähdä Trumpin kiukunpuuskan, koska tämä ei saanut tahtoaan läpi.

Pelosi kuvasi Trumpin olevan tunteeton niitä liittovaltion työntekijöitä kohtaan, jotka hallinnon sulun aikana menettävät palkkansa. Hänen mukaansa se viittaa Trumpin omaan etuoikeutettuun asemaan.

–  Hän ajattelee, että he voivat kysyä rahaa isältään, mutta he eivät voi, Pelosi sanoi.

Varapresidentti Mike Pencen mukaan Trump oli sanonut demokraateille hyvästit sen jälkeen, kun Pelosi oli kieltäytynyt Trumpin muurivaatimuksista. Pencen mukaan Trump vain teki selväksi, ettei sulku lopu ennen muuriin liittyviä toimenpiteitä.

 

Hallinnon sulun takia palkatta noin 800 000 liittovaltion työntekijää

 

Trump haluaa 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen, koska näin hänen mielestään estetään laittomasti maahan pyrkivien, huumekauppiaiden ja ihmissalakuljettajien tulo Yhdysvaltoihin.

Demokraattien mielestä muurilla on vain vähäinen vaikutus todellisiin rajaongelmiin. Demokraatit katsovat, että Trumpin tiukka lähestyminen on sen sijaan luonut humanitaarisen kriisin.

Trump on uhitellut julistavansa kansallisen hätätilan, jos hän ei saa tahtoaan muurin rahoituksesta läpi. Kansallisen hätätilan julistamisen myötä Trump voisi suunnata rahaa muurin rakentamiseen ilman kongressin hyväksyntää.

Trumpin mukaan hänellä on "täysi oikeus" hätätilan julistamiseen. Hän sanoi kuitenkin pitävänsä parempana, että rahoituksesta päästäisiin sopuun lainsäätäjien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.