Trump nimitti korkeimpaan oikeuteen konservatiivisen tuomari Gorsuchin

Yhdysvaltalaismedian mukaan konservatiivinen Gorsuch muistuttaa mielipiteiltään edeltäjäänsä, korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scaliaa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on nimittänyt tuomari Neil Gorsuchin ehdokkaakseen korkeimman oikeuden tuomariksi.

Yhdysvaltalaismedian mukaan konservatiivinen Gorsuch muistuttaa mielipiteiltään edeltäjäänsä, korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scaliaa.

Washington Postin mukaan Gorsuch on Scalian lailla sitä mieltä, että Yhdysvaltojen perustuslakia tulee tulkita siten kuin sen alkuperäiset laatijat sen sanat tarkoittivat. Hän katsoo, että lakia tulkitessa tulee keskittyä pelkästään lain kirjaimeen eikä pohtia, mihin lainsäätäjät pyrkivät tai ottaa huomioon, minkälaisia seurauksia tulkinnalla on.

Korkeimman oikeuden tuomarin valitseminen on yksi Yhdysvaltojen presidentin tärkeimmistä tehtävistä. Tuomarit nimitetään eliniäksi, ja he vaikuttavat päätöksillään tavallisten ihmisten elämään.

Yhdysvaltojen korkeimmalla oikeudella on valta päättää esimerkiksi siitä, onko abortti sallittu kaikkialla maassa, onko samaa sukupuolta olevilla pareilla oikeus mennä naimisiin ja voidaanko kansalaisten oikeutta omistaa asetta rajoittaa turvallisuuden edistämiseksi.

Kysymys korkeimman oikeuden tuomarinimityksistä vaikutti monen äänestäjän ehdokasvalintaan. Trump lupasi vaalikampanjansa aikana nimittää konservatiivisia tuomareita, jotka muun muassa vastustaisivat aborttia.

Washington Post kertoo, että Gorsuch ei ole käsitellyt samaa sukupuolta olevien parien avioliittoa eikä aborttia koskevia tapauksia nykyisessä työssään valtakunnallisessa valitustuomioistuimessa.

Hänen aborttikantansa on kuitenkin pääteltävissä hänen muista kannanotoistaan. Hän on kirjoittanut eutanasiaa käsittelevässä kirjassaan, että on aina väärin, jos yksittäinen ihminen riistää tahallaan toisen ihmisen elämän. Hän on myös linjannut, että työnantajaa ei voi velvoittaa järjestämään työntekijöilleen työterveyshuoltoa, joka kattaisi kaikki ehkäisyn muodot, koska se pitäisi sisällään "lääkkeitä tai välineitä, jotka voivat tuhota hedelmöittyneen munasolun".

Konservatiivisen tuomarin nimittäminen konservatiivisen Scalian tilalle ei vielä muuta korkeimman oikeuden tasapainoa liberaali- ja konservatiivituomareiden välillä, mutta korkeimpaan oikeuteen saattaa Trumpin virkakauden aikana vapautua useampikin paikka.

Tällä hetkellä korkeimmassa oikeudessa on neljä demokraattipresidentin ja neljä republikaanipresidentin nimittämää tuomaria, joiden rinnalle Gorsuchin on tarkoitus nousta yhdeksänneksi. Demokraattien nimittämät tuomarit ovat kaikki kannoiltaan liberaaleja. Aiempien republikaanipresidenttien nimittämistä tuomareista kolme on konservatiiveja, mutta neljäs heistä on maltillinen Anthony Kennedy, jonka ääni on ratkaissut äänestyksiä välillä liberaalien ja välillä konservatiivien eduksi.

CNN:n mukaan 80-vuotias Kennedy on alkanut haaveilla eläkkeelle jäämisestä, missä tapauksessa Trump pääsisi nimittämään hänen tilalleen vahvasti konservatiivisen tuomarin ja kääntämään korkeimman oikeuden tasapainon vuosiksi konservatiiviselle kannalle.

Liberaalit tuomarit tuskin luopuvat paikoistaan vapaaehtoisesti ennen kuin valtaan nousee seuraavan kerran liberaaleja arvoja kannattava presidentti. Heistä Ruth Bader Ginsburg on kuitenkin jo 83-vuotias ja Stephen G. Breyer 78-vuotias.

Jos Trumpille tarjoutuu mahdollisuus nimittää mieleisensä tuomari Kennedyn tai jonkun liberaalituomareista tilalle, korkein oikeus saattaa kumota vuonna 1973 tehdyn päätöksen, joka pakottaa kaikki osavaltiot sallimaan abortin. Myös toissa vuonna tehty, samaa sukupuolta olevien parien avioliitot koko maassa salliva päätös saattaa kokea saman kohtalon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.