Trump pyysi Ukrainan presidenttiä tutkimaan Bidenia, selviää Valkoisen talon julkaisemista puhelun muistiinpanoista – Trump kiistää painostaneensa Ukrainaa

Presidentti Donald Trump vakuuttaa yhä, ettei painostanut Ukrainaa. Valkoinen talo julkaisi tänään muistiinpanot Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuisesta puhelusta.

Muistiinpanoista ilmenee, että Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi eli Trumpin kilpakumppaniksi pyrkivän Joe Bidenin toimia. Trump sanoi Zelenskyille, että Yhdysvallat on ollut "erittäin, erittäin hyvä Ukrainaa kohtaan", minkä jälkeen hän pyysi palvelusta. Uutiskanava CNN:n mukaan Trump antoi käskyn keskeyttää sotilasapu Ukrainalle vain vajaa viikko ennen kuin hän keskusteli puhelimessa Zelenskyin kanssa.

–  Minkäänlaista painostusta ei ole ollut, YK:n yleiskokouksessa oleva Trump kertoi toimittajille muistiinpanojen julkaisun jälkeen.

Presidentin mielestä demokraatit olivat rakentaneet Trumpin ja Zelenskyin keskustelusta "puhelua helvetistä", mutta "siitä tulikin ei mikään -puhelu".

–  Osa ongelmaa on se, että on valeuutisia, on paljon korruptoitunutta raportointia, Trump sanoi.

Trumpin on jo aiemmin väitetty painostaneen Zelenskyitä tutkimaan Bidenin ja tämän pojan toimia. Poika Hunter Biden on ollut mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, jota on syytetty korruptiosta. Trump on kiistänyt väitteet painostuksesta ja leimannut ne ajojahdiksi.

Muistiinpanojen mukaan Trump pyysi Zelenskyitä olemaan yhteydessä Yhdysvaltojen oikeusministeriin William Barriin ja Trumpin henkilökohtaiseen asianajajaan Rudy Giulianiin Bidenin ja tämän pojan tutkinnan tiimoilta. Trump myös tarjoutui tapaamaan Zelenskyin Valkoisessa talossa sen jälkeen, kun tämä lupautui aloittamaan tutkinnan.

Trump pohti hieman ennen muistiinpanojen julkaisua Twitterissä, pyytäisivätkö demokraatit häneltä anteeksi.

–  Pyytävätköhän demokraatit anteeksi nähtyään, mitä puhelussa Ukrainan presidentin kanssa sanottiin? Heidän pitäisi, täydellinen puhelu, Trump tviittasi.

Romney pitää muistiinpanojen sisältöä huolestuttavana

Republikaanisenaattorin, entisen presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn mukaan Trumpin ja Zelenskyin muistiinpanot ovat hyvin huolestuttavia.

–  Tämä on hyvin huolestuttavaa. Saa nähdä, minne tämä johtaa. Ensimmäinen reaktio on kuitenkin huoli, Romney sanoi.

Romney on yksi harvoista republikaaneista, jotka ovat esittäneet julkisesti huolensa Trumpin puhelusta.

Romney kieltäytyi kommentoimasta, antoivatko muistiinpanot todisteita siitä, että Trump olisi pitänyt Ukrainan apua tutkimuksissa ehtona Yhdysvaltain antamalle sotilasavulle. Romney kuitenkin sanoi, että jos kyseisenlaista vastavuoroisuutta ilmenisi, se veisi asian täysin uudelle tasolle.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trump antoi käskyn keskeyttää sotilasapu Ukrainalle vain vajaa viikko ennen kuin hän keskusteli puhelimessa Zelenskyin kanssa.

Pelosi: Presidentti on pettänyt oman virkavalansa

Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattien puhemies Nancy Pelosi kertoi varhain keskiviikkona Suomen aikaa, että Yhdysvalloissa edustajainhuone aloittaa virkarikossyytetutkinnan presidentti Trumpista. Syynä on juurikin Trumpin väitetty painostus Zelenskyitä kohtaan.

Pelosin mukaan Trump oli rikkonut perustuslakia pyytäessään Ukrainan presidentin apua omaan vaalitaisteluunsa.

–  Trumpin toimet paljastivat ne häpeälliset tosiasiat, että presidentti on pettänyt oman virkavalansa, kansallisen turvallisuutemme ja vaaliemme koskemattomuuden, Pelosi sanoi.

YK:n yleiskokouksessa oleva Trump reagoi Twitterissä heti Pelosin ilmoituksen jälkeen.

–  Tänään on niin tärkeä päivä YK:ssa, niin paljon työtä ja niin paljon menestystä, ja demokraattien piti tarkoituksellisesti mennä pilaamaan se uudella noitavainoroskalla. Todella paha juttu maallemme! presidentti manasi.

–  Presidentillistä häirintää!

Hetkeä ennen Pelosin ilmoitusta Trump sanoi, että jos demokraatit tosiaan aloittavat virkarikossyytetutkinnan, on se hyvä asia hänen kannaltaan ensi vuoden presidentinvaaleja ajatellen.

Tietovuotaja valmis mahdollisesti todistamaan

Ukraina-skandaali käynnistyi, kun tuntemattomaksi jäänyt henkilö ilmiantoi Trumpin puhelinkeskustelun, jonka hän uskoi rikkovan lakia. Toistaiseksi tuntemattoman ilmiantajan uskotaan työskentelevän Yhdysvaltojen tiedusteluelimissä.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokuntaa johtava demokraatti Adam Schiff ilmoitti, että Trumpin keskustelun ilmiantanut henkilö olisi nyt valmis todistamaan tiedusteluvaliokunnan edessä.

New York Timesin mukaan Valkoinen talo ja tiedusteluviranomaiset olisivat järjestämässä ilmiantajan tapaamista tutkintaa suorittavien kongressin jäsenten kanssa. Samalla on suunniteltu vuotajan tekemän lausunnon julkaisua.

Kaksi presidenttiä saanut syytteet

Yhdysvaltain historiassa kaksi presidenttiä on asetettu virkarikossyytteeseen: Andrew Johnson vuonna 1868 ja Bill Clinton vuonna 1998. Kumpikaan ei sen takia joutunut pois virastaan, sillä viraltapanoon vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö senaatissa, mikä ei heidän kohdallaan toteutunut.

Presidentti Richard Nixon olisi vuonna 1974 todennäköisesti pantu viralta Watergate-skandaalin takia, mutta hän erosi tehtävästään itse ennen kuin häntä ehdittiin asettaa virkarikossyytteeseen.

Trumpin kohdallakin on hyvin epätodennäköistä, että virkasyytemenettely johtaisi viraltapanoon. Vaikka demokraattienemmistöinen edustajainhuone asettaisi presidentin virkarikossyytteeseen, etenisi asia sen jälkeen republikaanien hallussa olevaan senaattiin.

Pelosi oli tähän asti suhtautunut virkarikossyyteasiaan nihkeästi, mutta tiedot Trumpin ja Zelenskyin keskustelusta muuttivat hänen mielensä.

Virkasyytemenettelystä Trumpia kohtaan onkin käyty tiukkaa keskustelua demokraattipuolueen sisällä jo pidempään. Moni puolueen sisällä katsoi erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan antaneen eväitä virkarikossyytteeseen, mutta sitä on pidetty demokraattien kannalta myös poliittisena riskinä.

Lisäksi Muellerin kuuleminen senaatissa heinäkuussa vei pohjia viraltapanolta. Tuolloin kuulemisen jälkeen tiedustelukomitean demokraattipuheenjohtaja Schiff totesi, että vuoden 2020 presidentinvaalit "ovat yksiselitteisesti ainoa tapa saada hänet (Trump) ulos virasta".

Monet tutkinnat varjostaneet Trumpin presidentinuraa

Demokraattien käynnistämä virkarikostutkinta on tähän mennessä Trumpin uran vakavin. Hänen presidenttikaudelleen on kuitenkin mahtunut myös muita rikosepäilyjä ja -tutkintoja. Osa niistä on kohdistunut hänen henkilökuntaansa.

New Yorkissa syyttäjät ovat esimerkiksi selvittäneet väitteitä, jonka mukaan Trumpin ex-asianajaja Michael Cohen olisi yrittänyt maksaa hiljaiseksi kaksi Trumpin kanssa suhteessa ollutta naista, pornotähti Stormy Danielsin ja Playboy-malli Karen McDougalin.

Cohen itse sai kolmen vuoden tuomion veropetoksesta, väärien tietojen antamisesta kongressille ja vaalikampanjan rahoitukseen liittyvistä rikoksista. Cohenin mukaan Trump olisi yllyttänyt häntä maksamaan toiselle naisista Trumpin kampanjavaroista, mikä olisi voinut tuoda myös Trumpille syytteitä.

Trump on sekä kiistänyt rahojen maksun että väittänyt, ettei niiden maksamisessa ollut mitään laitonta.

Newyorkilaisen tuomarin mukaan tapauksen tutkinta on lopetettu, joten on todennäköistä, että ainoastaan Cohenia rangaistaan hyssyttelyrahan maksamisesta.

Trumpin ex-kampanjapäällikkö Paul Manafort on taas saanut tuomiot esimerkiksi vero- ja pankkirikoksista, kuten myös salaliitosta Yhdysvaltoja vastaan ja oikeuden estämisestä. Oikeusistuimen mukaan Manafort muun muassa kätki Yhdysvaltojen veroviranomaisilta kymmeniä miljoonia dollareita, jotka hän tienasi työskentelemällä konsulttina Venäjän tukemille poliitikoille Ukrainassa.

Myös esimerkiksi Trumpin hyväntekeväisyyssäätiötä kohtaan on kohdistunut rikostutkinta. Syyttäjän mukaan säätiö rikkoi lakeja muun muassa osallistumalla Trumpin presidentinvaalikampanjan rahoittamiseen.

Säätiö lakkautettiin joulukuussa. Se ei kuitenkaan lopettanut tutkintaa, sillä syyttäjä vaati kanteessaan myös 2,8 miljoonan dollarin korvauksia sekä kieltoa Trumpille ja hänen lapsilleen toimia minkään kansalaisjärjestön hallituksessa New Yorkissa.

Demokraatit ovat kaivelleet myös Trumpin verotietoja, joita tämä ei ole suostunut julkaisemaan vaatimuksista huolimatta. Demokraattienemmistöinen kongressin edustajainhuone on ollut alkuvuoden aikana kiinnostunut verotiedoista, koska se tutkii Trumpin mahdollista verovälttelyä ja liiketoimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Voiko Trump menettää presidentin viran? Tämä virkarikostutkinnasta tiedetään nyt