Trump raivostui Syyriassa tehdystä iskusta – Trumpin mukaan Putin, Venäjä ja Iran vastuussa tuestaan "raakalaiselle" Assadille

Syyriassa tehty epäilty kemiallinen isku tyrmistytti maailmalla sunnuntaina. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuomitsi sen jyrkin sanoin ja varoitti, että siitä tulee maksettavaksi "korkea hinta".

Trumpin varoitus tuli lähes tasan vuosi sen jälkeen, kun Yhdysvallat ampui ohjuksia Syyrian lentotukikohtaan vastatoimena Syyrian armeijan epäillylle kaasuiskulle.

– Syyriassa monia on kuollut järjettömässä kemiallisessa iskussa, mukaan lukien naisia ja lapsia. Alue, jossa hirmuteko on tehty, on eristetty ja Syyrian armeijan piirittämä, ja ulkomaailmasta alueelle ei pääse mitenkään, Trump kirjoitti tviitissään sunnuntaina.

– Presidentti (Vladimir) Putin, Venäjä ja Iran ovat vastuullisia tuestaan raakalaiselle Assadille, Trump jatkoi viitaten Syyrian presidenttiin Bashar al-Assadiin.

Trump vaati, että alueelle pitää heti päästää lääkintäapua sekä tutkijoita varmentamaan tapahtunutta.

Yhteensä yhdeksän maata vaatii YK:n turvaneuvostoa nopeasti koolle maanantai-illaksi Syyriassa tehdyn iskun takia, kertoivat diplomaattilähteet. Ranska toimi aloitteen tekijänä, ja neuvostoa vaativat koolle myös esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia ja Ruotsi.

Euroopan unioni ilmoitti todisteiden viittaavan siihen, että Syyrian hallinto on jälleen tehnyt kemiallisen iskun. EU kehotti hallinnon tukijamaita Venäjää ja Irania käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi.

Syyrian hallitus ja sen tukija Venäjä ovat sanoneet tiedon Douman kaasuiskusta olevan valhetta.

Vain tunteja iskun jälkeen Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana kertoi, että Syyrian hallitus olisi päässyt sopimukseen kapinallisten vetäytymisestä Doumasta kahden vuorokauden kuluessa. Douma on viimeinen kapinallisten hallitsema kaupunki Syyrian Itä-Ghoutassa.

Sunnuntaina myös Turkki tuomitsi voimakkaasti Douman iskun, jossa se sanoo käytetyn kemiallisia aseita. Turkin ulkoministeriön mukaan on "vahva epäilys", että Assadin hallinto on vastuussa iskusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.