Trump saapui Vietnamiin – ei tapaa Putinia

Molemmat presidentit osallistuvat Vietnamin alueen maiden yhteistyökokoukseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saapunut Aasian-kiertueellaan Vietnamiin alueen maiden talousjärjestön Apecin huippukokoukseen.

Kokoukseen saapuu myös Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Aiemmin on pohdittu, tapaisivatko presidentit kokouksen aikana myös kahden kesken. Vähän ennen kuin Trumpin kone laskeutui Danangin kaupunkiin, Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders ilmoitti kuitenkin, etteivät presidentit tapaa molemminpuolisten aikataulusyiden vuoksi.

Aiemmin presidenttien mahdollisesta tapaamisesta liikkui ristiriitaisia tietoja. Torstaina Kremlin avustaja kertoi venäläisille uutistoimistoille, että presidentit tapaisivat kokouksessa, mutta aikaa ja paikkaa ei vielä ollut päätetty. Myöhemmin Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson kiisti tiedon. Tillerson sanoi tuolloin, että amerikkalaiset selvittävät yhä, onko tapaamiseen tarpeeksi merkittäviä keskustelunaiheita.

Putin ja Trump tapasivat edellisen kerran kahden kesken heinäkuussa G20-maiden kokouksessa Saksassa.

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat heikentyneet viime aikoina, kun tutkimuksissa on selvinnyt, että Trumpin entiset kampanja-avustajat olisivat tavanneet venäläisvirkamiehiä. Venäjä kiistää sekaantuneensa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Trump saapui Vietnamiin Kiinasta

Trump lähti Vietnamiin Kiinasta, missä hän muun muassa tapasi maan presidentin Xi Jiapingin. Kaksikko keskusteli esimerkiksi maiden taloussuhteista. Vaalikampanjassaan Kiinaa Yhdysvaltain talouden ongelmista syyttäneellä Trumpilla oli eilen toinen ääni kellossa.

– Loppujen lopuksi, kuka voi syyttää maata siitä, että se kykenee hyötymään toisen maan kustannuksella omien kansalaistensa hyväksi?

Trump myös kehui vuolaasti Xitä, ja syyn maiden kaupan epätasapainosta sai niskoilleen Yhdysvaltain edellinen hallinto.

Trumpin puoliso Melania Trump sen sijaan jäi edelleen Kiinaan. Asiasta Twitterissä kertoneen presidentin mukaan hänen vaimonsa vierailee Kiinassa vielä eläintarhassa ja Kiinan muurilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Trump Vietnamissa: USA ei siedä "epäreiluja kauppasuhteita"

Trump lähtenyt Kiinasta – tapaavatko Putin ja Trump kahden kesken Vietnamissa?