Trump sai Buckinghamin palatsissa pramean vastaanoton Twitter-myrskyn jälkeen – Corbyn patisti ihmisiä tiistaina kaduille

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Britannian-vierailu alkoi maanantaina juuri niin vauhdikkaasti kuin oli odotettavissakin. Trump ehti aiheuttaa pahennusta jo ennen kuin häntä kuljettanut lentokone oli ehtinyt laskeutua Britannian maanperälle.

Presidentti haukkui Lontoon pormestarin Sadiq Khanin Twitterissä vain minuutteja ennen saapumistaan Standstedin kentälle aamulla. Trump tviittasi Khanin olevan luuseri, joka on tehnyt surkeaa työtä Lontoon johdossa.

–  Kahn (kirjoitusvirhe Trumpin) muistuttaa minua paljon erittäin tyhmästä ja kyvyttömästä New Yorkin pormestari (Bill) de Blasiosta, joka on myös tehnyt kelvotonta työtä – (Khan) on tosin vain puolet hänen pituudestaan, Trump tviittasi presidentin Air Force One -koneesta.

Myöhemmin de Blasio kommentoi Twitterissä olevansa otettu tultuaan verratuksi Khaniin.

Trump ja opposition työväenpuoluetta edustava Khan ovat ottaneet yhteen aiemminkin. Trumpin tuoreimmat tviitit ovat vastaus Khanin viikonloppuiseen lehtikirjoitukseen, jossa hän vertasi Trumpia 1900-luvun fasistijohtajiin. Khan kirjoitti Observer-sanomalehdessä, ettei Trumpille pitäisi rullata punaista mattoa, kun tämä levittää äärioikeistolaisia arvoja ja uhkaa demokraattista järjestelmää.

Ulkoministeri Hunt ei tuominnut

Trumpin tviitit kuumensivat tunteita brittioppositiossa sekä kiihdyttivät arvostelua Trumpin vierailua kohtaan. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kehotti ihmisiä lähtemään tiistaina kaduille Trumpin vastaiseen suurmielenosoitukseen. Stop Trump -protestiliikkeen mukaan tarkoituksena on viestiä, etteivät britit hyväksy Trumpin politiikkaa eikä presidenttiä olisi pitänyt kutsua Britanniaan.

Corbyn kirjoitti Twitterissä, että mielenosoitus on mahdollisuus osoittaa solidaarisuutta kaikille niille ihmisille, joita vastaan Trump on hyökännyt. Corbyn viittasi tviitissään myös Khaniin.

Trumpia lentokentällä vastaanottanut ulkoministeri Jeremy Hunt ei suostunut tuomitsemaan presidentin tviittejä.

–  Kaikilla on oma näkemyksensä presidentti Trumpista, enkä ole hänen kanssaan kaikista asioista samaa mieltä -- mutta sellaiset asiat laitetaan syrjään, kun vapaan maailman johtaja, läheisimmän liittolaisemme presidentti tulee tänne valtiovierailulle, vallassa olevaa konservatiivipuoluetta edustava Hunt sanoi.

Tapaa Mayn tiistaina

Trumpin virallisen ohjelman matkalla aloitti tapaaminen kuningatar Elisabetin kanssa.

Trump ja kuningatar tapasivat lounaalla Buckinghamin palatsissa. Presidenttiä vastassa olivat myös kruununprinssi Charles ja hänen puolisonsa Camilla.

Trumpilla oli mukanaan puolisonsa Melania sekä neljä viidestä lapsestaan. Juhlallisuuksia Buckinghamin palatsin puutarhassa seurasivat muun muassa Trumpin tytär ja neuvonantaja Ivanka sekä hänen miehensä, myös Trumpin hallinnossa työskentelevä Jared Kushner.

Trump seurueineen vieraili myös Westminster Abbeyn kirkossa ja laski kukkaseppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle.

Tiistaina on vuorossa tapaaminen tehtävästään kohta väistyvän pääministeri Theresa Mayn kanssa, ja keskiviikkona vierailu huipentuu Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhlallisuuksiin Portsmouthissa Etelä-Englannissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.