Trump sanoo Kiinan alentavan tai poistavan yhdysvaltalaisautoja koskevat tuontitullit

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että Kiina on sitoutunut alentamaan tai poistamaan yhdysvaltalaisautoja koskevat 40 prosentin tuontitullit. Trump ilmoitti asiasta Twitterissä.

Kiinalta ei ole suoraan kuultu vahvistusta Trumpin sanomaan. Kiina on kuitenkin aiemmin huomauttanut, että autojen tuontitulli olisi vain 15 prosenttia, ellei kauppasota olisi pakottanut sitä koventamaan otteitaan ja nostamaan tulleja 40 prosenttiin.

Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping onnistuivat viikonloppuna Argentiinassa lykkäämään kauppasodan seuraavaa vaihetta, jossa Yhdysvaltain asettamat tullimaksut olisivat koventuneet tammikuussa. Vastineeksi Kiina lupautui Valkoisen talon mukaan ostamaan muun muassa maatalous-, energia- ja teollisuustuotteita tasapainottaakseen maiden välistä kauppaa.

Sopimuksella ostettiin kolme kuukautta lisäaikaa sovun löytämiselle ennen kuin Yhdysvallat tekee uusia korotuksia tulleihin. Osapuolet myös sopivat, ettei tänä aikana aseteta uusia tulleja millekään tuotteille.

Kiinan valtiollinen media kehui sopua merkitykselliseksi, mutta varoitti samalla, että monimutkaiset neuvottelut ovat vielä edessä. Kommunistisen puolueen virallinen äänenkannattaja, Kansan päivälehti kirjoitti sovun osoittavan, että maiden yhteinen etu on lopulta suurempi kuin erottavat tekijät.

Valtiollinen China Daily kuitenkin huomautti, että maiden väliset kiistat eivät ole kadonneet yhdessä yössä.

Kiistaan juuret syvällä

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppanokittelu on kiihtynyt tänä vuonna. Trump on jo presidentinvaalikampanjoinnista lähtien syyttänyt Kiinaa epäreiluista käytännöistä maiden välisessä kaupassa ja investoinneissa.

Trump on tähän mennessä määrännyt Kiinalle rangaistustullit, jotka kohdistuvat noin 250 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin. Se vastaa noin puolta kaikesta Yhdysvaltojen Kiinan-tuonnista. Suunnitellut tullikorotukset koskisivat noin 200 miljardin dollarin arvoista tuontia, sillä osa tuotteista on jo korkeampien tullien piirissä.

Lisäksi Trump on uhannut, että rangaistustullit voidaan ulottaa myös kaikkiin jäljellä oleviin kiinalaistuotteisiin.