Trump tuomitsi Charlottesvillen väkivallan – "Rasismi on pahuutta"

Trump kommentoi Charlottesvillen väkivaltaisuuksia, joissa parikymppisen miehen epäillään ajaneen tarkoituksella vastamielenosoittajien joukkoon tappaen yhden ihmisen.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on tuominnut Charlottesvillen rasistisen väkivallan. Hän kutsui rasismia pahuudeksi ja Ku Klux Klania, uusnatseja sekä valkoisen ylivallan puoltajia roistoiksi ja rikollisiksi.

– Olemme kansakunta, joka perustuu totuudelle ja jossa kaikki ovat tasa-arvoisia, Trump sanoi televisioidussa puheessaan.

– He, jotka levittävät väkivaltaa kiihkoilun nimissä, iskevät suoraan Amerikan sydämeen. Rasismi on pahuutta ja he, jotka aiheuttavat väkivaltaa sen nimissä, ovat rikollisia ja roistoja, mukaan lukien Ku Klux Klan, uusnatsit, valkoisen ylivallan kannattajat ja muut viharyhmät, jotka ovat ristiriidassa kaiken sen kanssa, jota arvostamme amerikkalaisina.

– Tuomitsemme tämän törkeän vihan, ahdasmielisyyden ja väkivallan. Niillä ei ole paikkaa Amerikassa, Trump sanoi.

Trump kommentoi Charlottesvillen väkivaltaisuuksia, joissa parikymppisen miehen epäillään ajaneen tarkoituksella vastamielenosoittajien joukkoon tappaen yhden ihmisen. Vastamielenosoittajat ottivat yhteen kaupungissa protestoineiden äärioikeiston jäsenien kanssa.

Presidentin aiempia kommentteja aiheesta on pidetty liian lievinä, koska hän ei tuominnut yksiselitteisesti äärioikeiston väkivaltaa. Sekä demokraattien että republikaanien johtohahmot kritisoivat presidentin ensimmäistä lausuntoa tapahtumista.

Varapresidentti Mike Pence puolusti ennen Trumpin puhetta presidenttiä ja sanoi, että presidentti tuomitsi selvästi ja yksiselitteisesti vihan ja kiihkoilun. Pence myös kritisoi mediaa tavasta, jolla Trumpin kommentteja on käsitelty.

Aiemmin Trump tuomitsi "eri osapuolten" väkivallan ja oli sen jälkeen hiljaa lähes kahden vuorokauden ajan. Trump antoi tuoreimman kommenttinsa, kun hän keskeytti hetkeksi reilun kahden viikon pituisen lomansa ja palasi hoitamaan joitain virkatehtäviä Washingtoniin, kertovat muun muassa CNN ja BBC.