Trump vaatimassa ensi vuoden budjettiin 8,6 miljardia muurirahaa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo vaatia ensi vuoden budjettiin 8,6 miljardia dollaria lisärahoitusta Meksikon rajamuurihankkeeseen, kertoo muun muassa Washington Post asiaa tunteviin lähteisiinsä vedoten.

Trump jättää maanantaina kongressille vuosittaisen budjettianomuksen. Hän pyytää maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavalle virastolle viittä miljardia dollaria, joilla jatkettaisiin joidenkin muurin osien rakentamista. Lisäksi hän pyytää 3,6 miljardia puolustusministeriölle uusien muurin osien rakentamiseen. Lähteet kommentoivat asiaa nimettöminä, koska budjettiehdotus ei ole vielä julkinen.

Washington Postin mukaan budjettiehdotus osoittaa, että Trump on valmis jatkamaan tulevina kuukausina taistelua muurihankkeensa puolesta. Kongressin ja Valkoisen talon täytyy päästä sopuun uudesta budjetista syyskuun loppuun mennessä.

Kokeneen hallinnon virkamiehen mukaan lisärahoitus ja mahdollisesti hätätilajulistuksen avulla saatavat rahat mahdollistaisivat sen, että rajalla saataisiin valmiiksi esteitä reilun 1  100 kilometrin matkalla. Tämä on pitkään ollut Valkoisen talon tavoite.

Trump uhannut käyttää veto-oikeuttaan

Rajamuuri oli yksi Trumpin keskeisistä vaalilupauksista presidentinvaalikampanjassa, tosin tuolloin hän vannoi Meksikon pulittavan muurin kustannukset. Meksiko ei moiseen ryhtynyt, joten nyt presidentti pyrkii hakemaan rahoitusta muin keinoin.

Trumpin vaatimukset rajamuurin rahoituksesta ajoi aiemmin Yhdysvaltojen hallinnon ennätyspitkään osittaiseen sulkuun. Tuolloin kongressi ei suostunut antamaan Trumpin vaatimaa 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen.

Kuukausi sitten presidentti julisti hätätilan ja sanoi, että hän aikoo ohjata 6,7 miljardia muihin tarkoituksiin ohjattua rahaa muurihankkeeseen. Hätätilan julistamalla Trump pyrkii saamaan rahat muuriin ilman kongressin hyväksyntää. Päätös on herättänyt voimakasta vastustusta ja johtanut myös oikeustoimiin.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone torjui hätätilan julistuksen viime kuun lopussa selvin luvuin 245–182.

Seuraavaksi asiasta äänestää republikaanien hallitsema senaatti.

Trump on uhannut käyttää ensimmäistä kertaa veto-oikeuttaan, jos myös senaatti äänestää hänen hätätilajulistustaan vastaan. Presidentin veto kuitenkin kumoutuu, jos kaksi kolmasosaa kongressista vastustaa sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.