Trumpia parjannut Britannian Yhdysvaltain-suurlähettiläs eroaa – jättää paikkansa Yhdysvalloissa vuodettujen diplomaattiviestien vuoksi

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vuodetuissa viesteissä haukkunut Britannian Yhdysvaltain-suurlähettiläs eroaa tehtävästään. Kim Darroch esitti tylyjä arvioita Trumpista diplomaattiviesteissä, jotka vuodettiin brittilehti Daily Mailille.

Darroch kuvaili Trumpia muun muassa taitamattomaksi, epävarmaksi ja epäpäteväksi sekä varoitti Britannian hallitusta, että Trumpin ura saattaa päättyä häpeällisissä merkeissä. Britannian ulkoministeriö vahvisti CNN:lle viestien olevan aitoja.

–  Suurlähetystön virallisten dokumenttien vuodon jälkeen asemastani ja jäljellä olevan suurlähettiläskauteni kestosta on liikkunut paljon spekulaatiota. Haluan lopettaa tuon spekulaation, Darroch sanoo erokirjeessään.

Darrochin mukaan hänen on tämänhetkisessä tilanteessa mahdotonta jatkaa tehtävässään. Hän kirjoittaa uskovansa, että näissä olosuhteissa vastuullinen tapa toimia on sallia uuden suurlähettilään nimittäminen.

Suurlähettilään pestin oli tarkoitus päättyä vasta kuluvan vuoden lopussa.

Virkamiehet bussin alle?

Kirjeessään Darroch kiitteli myös kaikkia häntä vaikeiden viime päivien aikana tukeneita. Hän kertoo saamansa tuen muistuttaneen maiden välisestä syvästä ystävyydestä ja läheisistä siteistä.

Lisäksi hän kehui suuresti kollegoitaan, joiden kanssa on tehnyt töitä neljä viime vuosikymmentä.

Aivan kaikki Britannian pomoportaassa eivät välttämättä ole Darrochin mieleen. Financial Timesin lähteet kertovat, että Darroch oli katsonut eilisiltaista televisioväittelyä konservatiivien puheenjohtajaehdokkaiden Jeremy Huntin ja Boris Johnsonin välillä.

Johnson on selkeä ykkössuosikki kisan voittajaksi ja siten myös Britannian seuraavaksi pääministeriksi. Lehden lähteet kertovat, että Darroch uskoo Johnsonin heittävän virkamiehet kuvaannollisesti bussin alle, jos eteen tulee tiukka paikka.

Trump kutsui "mahtipontiseksi typerykseksi"

Ulkoministeriön Simon McDonald sanoo vastineessaan hyväksyvänsä eronpyynnön henkilökohtaisen surun vallassa. Hän kutsuu vuotoa pahantahtoiseksi ja huomauttaa, että Darroch teki vain työtään. Hän myös ylisti Darrochin suoriutumista monissa vaativissa tehtävissä.

–  Ihailen sitä, että ajattelet muita enemmän kuin itseäsi, hän kehui.

Britannia ilmoitti aiemmin, että väistyvän pääministerin Theresa Mayn hallitus seisoo suurlähettilään takana. Hallituksen mukaan Yhdysvalloille on tehty selväksi, kuinka valitettavana Britannia vuotoa pitää ja että vuodetut otteet eivät kuvasta Britannian arvostusta maiden välistä suhdetta kohtaan.

Britannia kuitenkin korosti, että suurlähettiläiden on tärkeää voida tarjota rehellisiä ja värittämättömiä arvioita asemamaansa politiikasta.

Trump puolestaan totesi Twitterissä, ettei aio enää asioida Darrochin kanssa. Hän myös kritisoi Mayta siitä, ettei tämä kuunnellut hänen brexit-neuvojaan. Darrochia Trump kutsui "erittäin tyhmäksi kaveriksi" ja "mahtipontiseksi typerykseksi".

–  En tunne suurlähettilästä, mutta hänestä ei pidetä eikä hänestä ajatella hyvää Yhdysvalloissa. Emme aio enää asioida hänen kanssaan, presidentti tviittasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.