Trumpin hallinnolla tulipalokiire yhdistää siirtolaisten lapsia vanhempiinsa

Yhdysvaltain liittovaltion viranomaisilla oli tiistaina kiireinen työpäivä siirtolaislasten yhdistämisessä vanhempiinsa. Liittovaltion tuomari antoi maanantaina presidentti Donald Trumpin hallinnolle lisäaikaa palauttaa Yhdysvaltojen etelärajalla vanhemmistaan erotetut alle viisivuotiaat lapset perheilleen, kertoi muun muassa NBC News.

Tiistain aikana 54 alle viisivuotiasta lasta pyrittiin palauttamaan vanhemmilleen, mutta iltaan mennessä ei ollut vielä tiedossa, onnistuttiinko tässä kokonaisuudessaan, kertoi New York Times.

Aikaisemmin tuomioistuin oli määrännyt palauttamaan alle viisivuotiaat perheilleen tiistaihin mennessä ja vanhemmat lapset kahden viikon sisällä.

48 jäljellä olevan alle viisivuotiaan lapsen osalta hallinto sanoo tarvitsevansa lisäaikaa lasten ja vanhempien henkilöllisyyden varmistamiseen.

Tuomari Dana Sabraw sanoi, että perheiden yhdistämisessä on tapahtunut aitoa edistystä. Hän kertoi uskovansa, että monet lapset pääsevät tiistaina vanhempiensa luo ja että loppujen osalta saadaan selvä kuva siitä, keitä he ovat, miksei perheitä ole vielä yhdistetty ja millä aikataululla lapset ja vanhemmat pääsevät toistensa luo.

 

Noin 3 000 lasta erossa vanhemmistaan

Trumpin hallinto erotti touko-kesäkuussa tuhansia lapsia vanhemmistaan Yhdysvaltojen ja Meksikon välisellä rajalla osana nollatoleranssipolitiikkaa, jossa kaikki laittomasti rajan ylittäneet aikuiset pidätettiin ja heitä vastaan nostettiin syyte. Lapsia ei Yhdysvaltojen lakien mukaan voitu pidättää, joten heidät vietiin erillisiin laitoksiin.

Perheiden kohtelusta nousi kohu sekä Yhdysvalloissa että maailmalla, ja lopulta Trump lopetti käytännön presidentin määräyksellä. Hän ei kuitenkaan ottanut määräyksessä kantaa toisistaan jo erotettujen perheiden kohtaloon.

Kansallisen turvallisuuden viraston tilastojen mukaan perheistään erotettiin reilun kuukauden aikana 2 300 lasta. Tilaston päättymispäivän jälkeen perheiden erottamiskäytäntö jatkui vielä puolitoista viikkoa, jonka ajalta ei ole julkaistu tilastoja.

Viranomaiset kertoivat CNBC:n mukaan viime viikolla, että viranomaisilla oli hallussaan hieman alle 3 000 perheistään erotettua lasta.  Trumpin hallinnon mukaan luvussa on mukana lapsia, jotka oli erotettu vanhemmistaan ennen nollatoleranssipolitiikan alkamista. Tuomarin määräys palauttaa lapset perheilleen koskee myös heitä.

Trumpin hallinnon mukaan lapsia erotettiin rajalla vanhemmistaan myös edellisten presidenttien Barack Obaman ja George W. Bushin virkakausien aikana. Esimerkiksi NBC:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kyse oli kuitenkin yksittäistapauksista, joihin yleensä liittyi aitoa huolta siitä, ettei rajalle lapsen kanssa saapunut aikuinen oikeasti ollut tämän verisukulainen.