Trumpin hyökkäyksen kohteeksi joutuneet demokraattiedustajat: Presidentti ajaa valkoisten nationalistien agendaa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on kiistänyt häneen kohdistuneet rasismisyytökset. Trump on joutunut syytösten kohteeksi demokraattien kongressiedustajia koskevasta tviittailustaan. Trump sanoi tiistaina, että hänen tviittinsä eivät olleet rasistisia ja häneltä ei löydy "rasistista luutakaan".

Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet demokraattien kongressiedustajat syyttävät Trumpia siitä, että tämä ajaa "valkoisten nationalistien agendaa".

–  Tämä on valkoisten nationalistien agenda. Sillä ei ole väliä tapahtuuko tätä chateissa, kansallisessa tv:ssä, tai kuten nyt, Valkoisen talon puutarhassa, yksi Trumpin hyökkäyksen kohteeksi joutuneista demokraattiedustajista, Ilhan Omar, sanoi CNN:n mukaan.

Omar myös vaati presidentin viraltapanoa. Omarin tavoin presidentin tviittien kohteeksi joutunut Alexandria Ocasio-Cortez totesi, ettei ole yllättynyt Trumpin kommenteista.

–  Trump ei tiedä miten puolustaa politiikkaansa, joten hän hyökkää henkilökohtaisesti meitä kohtaan, Ocasio-Cortez sanoi.

Trump jatkoi kritisoimista

Trump parjasi tiistaina myös edustajainhuoneen suunnittelemaa kannanottoa, jossa edustajainhuone tuomitsisi tviitit. Trump yllytti Twitterissä republikaaneja vastustamaan "niin sanotussa äänestyksessä" kannanottoa, joka on Trumpin mukaan "demokraattien vilunkipeliä".

Viime päivien kampanjansa aikana Trump on sanonut, että edustajat vain valittavat, vihaavat Yhdysvaltoja ja rakastavat sen vihollisia.

Trump jatkoi edustajien kritisoimista vielä tiistaina Twitterissä ja kirjoitti, että naiset ovat puhuneet "kuvottavia" asioita kongressissa ja tekojensa perusteella vihaavat Yhdysvaltoja.

–  Jos vihaatte maatamme tai ette ole onnellisia täällä, voitte lähteä, Trump tviittasi itseään toistaen.

Trumpin tulkitaan viittaavan neljään demokraattien edistysmieliseen kongressiedustajaan: Ilhan Omariin, Alexandria Ocasio-Corteziin, Rashida Tlaibiin ja Ayanna Pressleyyn. Heistä kolme on syntynyt Yhdysvalloissa ja yksi on muuttanut Yhdysvaltoihin lapsena.

Osa republikaaneista paheksuu

Osa Trumpin omista puoluetovereista on osoittanut närkästystään presidentin lausuntoja kohtaan. Tiistaina ohiolainen republikaanisenaattori Rob Portman liittyi republikaanikollegoidensa joukkoon vastustaessaan Trumpin tviittejä.

–  Nämä kommentit ovat tarpeettomia ja ne ovat jo perusluonteeltaan vääriä, Portman sanoi CNN:lle.

–  Näistä naisista kolme neljästä on syntynyt Yhdysvalloissa, ja he ovat aivan yhtä lailla Amerikan kansalaisia niin kuin minäkin, hän jatkoi.

Edustajainhuoneen republikaanijohtajat ovat kuitenkin kertoneet vastustavansa suunniteltua kannanottoa.

Republikaaniedustaja Liz Cheneyn mukaan demokraattiedustajien uskomusten vastustamisessa ei ole kyse etnisyydestä, uskonnosta tai sukupuolesta.

–  Vastustamme heidän politiikkaansa, koska heidän linjauksensa ovat vaarallisia ja vääriä ja tuhoavat Amerikan, Cheney julisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.