Trumpin ja Putinin tapaamista vatvottiin aikansa, mutta lopulta vain käteltiin

Trump jatkoi tasapuolisen kaupan vaatimista Aasiassa.

Vatvonta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen ympärillä jatkui perjantaina. Venäläisten uutistoimistojen mukaan kaksikko lopulta kätteli ja tapasi lyhyesti Vietnamissa Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin kokouksessa.

Eri lähteiden perusteella presidentit vaihtoivat myös muutaman sanan, mutta tarkemmin ei ole tiedossa, mistä johtajat puhuivat.

Venäläiset uutistoimistot ehättivät jo torstaina kertoa, että kaksikko tapaa kahden kesken Vietnamissa. Myöhemmin Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson kiisti tiedon. Tillerson sanoi tuolloin, että amerikkalaiset selvittävät yhä, onko tapaamiseen tarpeeksi merkittäviä keskustelunaiheita.

Vielä perjantaina venäläisläheistä kerrottiin, että tapaamista yritetään järjestää. Tätä ennen Valkoinen talo oli jo toistamiseen kiistänyt asian, todeten, etteivät presidenttien aikataulut salli tapaamista. Kremlin viimeiseksi tiedonannoksi ennen kättelyä jäi lyhyt ilmoitus, jossa todettiin presidenttien kyllä tapaavan "jollain tavalla" kokouksessa.

Putin ja Trump tapasivat edellisen kerran kahden kesken heinäkuussa G20-maiden kokouksessa Saksassa.

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat heikentyneet viime aikoina, kun tutkimuksissa on selvinnyt, että Trumpin entiset kampanja-avustajat olisivat tavanneet venäläisvirkamiehiä. Venäjä kiistää sekaantuneensa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

"Yhdysvaltoja ei käytetä hyväksi"

Trump piti kokouksessa myös puheen, jossa hän sivusi jälleen suosikkiaihettaan Yhdysvaltain taloudellista hyväksikäyttöä.

– Emme anna enää käyttää Yhdysvaltoja hyväksi. Aion aina panna Yhdysvallat ensimmäiseksi, samalla tavalla kuin uskon kaikkien teidän tekevän omien maidenne kohdalla, Trump sanoi.

Yksi Trumpin ensimmäisistä toimista presidenttinä oli hylätä Barack Obaman hallinnon neuvottelema 12 maan välinen Tyynenmeren alueen TPP-kauppasopimus. Sopimusta kannattivat useat Aasian maat.

– Usean vuoden ajan Yhdysvallat järjestelmällisesti avasi tietyin ehdoin talouttaan. Mutta samaan aikaan kuin luovuimme kaupparajoitteista, muut maat eivät avanneet markkinoitaan meille, Trump sanoi CNN:n mukaan.

Trump sanoi, että Yhdysvallat voisi tehdä kahdenvälisiä sopimuksia minkä tahansa "alueen kumppanin kanssa, joka noudattaa reilua, vastavuoroista kauppaa". Sopimusten on Trumpin mukaan perustuttava "yhteiselle kunnioitukselle ja molempien hyödylle", kertoo BBC.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.