Trumpin ja toimittajan sanasota äityy oikeusjutuksi – CNN haastaa Valkoisen talon oikeuteen

CNN haastaa Valkoisen talon oikeuteen toimittajan kulkuluvan poistamisen vuoksi, yhtiö kertoo verkkosivuillaan. CNN:n toimittajalta Jim Acostalta vietiin kulkulupa, kun tämä ajautui sanasotaan presidentti Donald Trumpin kanssa viime viikolla.

CNN sanoo hakevansa oikeusteitse Acostan kulkulupaa Valkoiseen taloon. Yhtiön mukaan Valkoisen talon toiminta on loukannut sekä toimittajan että CNN:n perustuslaillisia oikeuksia.

Haasteessa vastaajiksi on nimetty muun muassa presidentti Trump, lehdistösihteeri Sarah Sanders ja kansliapäällikkö John Kelly. CNN:n mukaan he kaikki olivat osallisia kulkuluvan perumisessa.

CNN toivoo tuomioistuimen määräävän mahdollisimman pikaisesti kulkuluvan palauttamisesta Jim Acostalle. Samalla yhtiö toivoo tuomioistuimen estävän kulkuluvan epäämisen tulevaisuudessa.

Yhtiön mukaan haasteella on journalistinen päämäärä. Vaikka haasteen asianomistajina ovat tällä kertaa CNN ja Acosta, voi vastaavanlainen tilanne tapahtua kenelle tahansa toimittajakunnassa.

–  Jos Valkoista taloa ei haasteta, sen toiminnalla voi olla tukahduttava vaikutus toimittajiin, jotka seuraavat päättäjien työtä, CNN kirjoittaa lausunnossaan.

Kiusalliset kysymykset liikaa Trumpille

Sanasota alkoi, kun välivaalien jälkeisessä lehdistötilaisuudessa viime keskiviikkona Acosta esitti Trumpille kysymyksiä siirtolaiskaravaanista. Trump oli saanut Acostan kysymyksistä tarpeekseen ja yritti antaa puheenvuoroa seuraavalle toimittajalle, mutta Acosta halusi vielä jatkaa ja piti tiukasti kiinni mikrofonista, eikä suostunut antamaan sitä pois pyynnöistä huolimatta.

Kohu sai lisää kierteitä, kun Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders väitti Acostan käyneen kiinni mikrofonia tavoitelleeseen harjoittelijaan ja jakoi Twitterissä videon tilanteesta. Sandersin jakama video paljastui kuitenkin asiantuntijoiden analyyseissä muokatuksi.

Acostan käden liikettä oli nopeutettu niin, että se näytti todellista aggressiivisemmalta. Alkuperäisessä, peukaloimattomassa videossa Acostan vasen käsi näyttää liikkuvan vain mukana, kun hän yrittää oikealla kädellään pitää kiinni mikrofonista. Muokatussa videossa hän näyttää iskevän kädellään harjoittelijan kättä.

CNN on puolustanut Acostaa ja katsonut tämän lehdistöpassin peruuttamisen olevan seurausta hänen tiukoista kysymyksistään presidentille. Acosta on ollut jo pidempään Trumpin ja tämän kannattajien hampaissa, ja keskiviikkona presidentti kutsui häntä "töykeäksi, kamalaksi ihmiseksi".

Muokattua videota paheksuttiin

Muokatun videon julkaiseminen herätti laajaa paheksuntaa. CNN:n viestintäjohtaja Matt Dornic kutsui häpeälliseksi sitä, että Sanders julkaisi tilanteesta muokatun videon.

– Julkaisit peukaloidun videon – todellisia valeuutisia. Historia ei näytä sinua hyvässä valossa, Dornic tviittasi.

Sandersin mukaan keskeinen kysymys on kuitenkin se, koskiko Acosta harjoittelijaa.

– Video on selvä, hän teki niin. Pidämme kiinni lausunnostamme, Sanders sanoi torstaina.

Myös Valkoisen talon uutiskuvaajien yhdistys sanoi tiedotteessa olevansa järkyttynyt siitä, että Sanders julkaisi manipuloidun videon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Beirutin räjähdyksen jäljiltä on edelleen kateissa kymmeniä ihmisiä – vainajien tunnistamisessakin vaikeuksia

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Yön uutiskooste: Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, sanoo tiedusteluviranomainen

"Se olisi aivan kuin ydinpommi" – Hizbollahin johtaja haaveillut jo vuosien ajan ohjusiskusta Haifan sataman ammoniakkivarastoon

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä

Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.