Trumpin päätös herättää vihaa ja surua iranilaisissa

Iranilaiset pelkäävät uusien pakotteiden vaikutusta jo ennestään huonoon taloustilanteeseen

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös vetää maansa Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta herättää vihaa ja surua tavallisten iranilaisten parissa.

– Ihmiset ovat vihaisia. Talouspakotteet iskevät kansaan, eivät hallitukseen. Nyt ihmiset ovat huolissaan siitä, että sairaana lääkkeiden löytämisestä tulee entistä vaikeampaa. Tämä oli ongelma maassamme aikaisemmin, kertoi eräs haastateltu pääkaupunki Teheranissa.

Monille iranilaisille Trumpin päätös merkitsee kuolinkelloja vuonna 2015 syntyneelle toivolle siitä, että Iran onnistuisi avautumaan maailmalle vuosikymmenien eristyksen jälkeen.

"Kaikki ystäväni haluavat lähteä Iranista"

– Ilman pakotteitakin taloustilanteemme oli surkea. Tämän päätöksen jälkeen emme enää tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Kaikki ystäväni haluavat lähteä Iranista, kertoo tilintarkastajana työskentelevä Katayoon Soltani.

Iranin presidentti Hasan Ruhani käy neuvotteluja ydinsopimuksen jatkamisesta eurooppalaisten osapuolten kanssa, mutta monet maan johdossa suhtautuvat epäillen sopimuksen pelastamiseen. Iranilaispäättäjien mukaan Euroopan maat ovat Yhdysvaltain ohjailtavissa.

– Emme voi luottaa heidän puheisiinsa sopimuksen suojelemisesta, mutta on hyvä yrittää tilanteen korjaamista muutaman viikon ajan, jotta maailma näkee, että Iran teki kaikkensa löytääkseen rauhanomaisen ratkaisun, sanoo parlamentin puhemies Ali Larijani.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.