Trumpin suosikki kiilasi mukaan Kalifornian kuvernöörikisaan

Demokraattien esivaalisuoritus jäi odotettua vaisummaksi Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa seurattiin keskiviikkona maan suurimman osavaltion Kalifornian tiistaisten esivaalien ääntenlaskentaa. Esivaaleissa valittiin ehdokkaat marraskuun kongressivaaleihin, jotka pitkälti ratkaisevat presidentti Donald Trumpin toimintamahdollisuudet hänen kahden jälkimmäisen virkavuotensa aikana.

Trumpin republikaanit hallitsevat tällä hetkellä kongressissa sekä 100-paikkaista senaattia että 435-paikkaista edustajainhuonetta. Senaatissa enemmistö on kuitenkin parin paikan varassa ja edustajainhuoneessakin reilun 20 paikan siirtyminen republikaaneilta demokraateille riittäisi nykyisen republikaanienemmistön kaatamiseen.

Demokraattien hallitseman Kalifornian 53 edustajainhuonepaikasta noin kymmenen on sellaisia, jotka voivat mennä kummalle tahansa, demokraateille tai republikaaneille. Esivaaleissa jännitettiin erityisesti niiden republikaanivetoisten vaalipiirien kohtaloa, jotka kääntyivät viime presidentinvaaleissa demokraattien Hillary Clintonin tukijoiksi.

Kyseiset kolme piiriä tuottivat kuitenkin tiistaina pettymyksen äänestämällä jälleen republikaanit ykkösiksi. Vaalipäivänä vaalipiirin paikka ratkaistaan esivaalin ykkösen ja kakkosen välillä.

Vielä suurempi pettymys demokraateille oli kuitenkin se, että esivaalit nostivat republikaanit takaisin Kalifornian kuvernöörikisaan.

CNN:n mukaan demokraatit olivat lähteneet jo kuukausien ajan siitä oletuksesta, että marraskuun kongressivaalien yhteydessä pidettävät Kalifornian kuvernöörinvaalit olisivat kahden demokraattiehdokkaan välinen kisa.

Republikaanien John Cox kiilasi kuitenkin demokraattien kahden kärkiehdokkaan väliin ja on mukana marraskuun kuvernöörinvaalissa. Cox sai Twitter-tulitukea presidentti Trumpilta vain muutama päivä ennen esivaalia: Trumpin mukaan Cox ”tekee Kaliforniasta suuren jälleen” poistamalla rikollisuuden ja yliverotuksen.

Los Angelesin entinen demokraattipormestari Antonio Villaraigosa jätettiin kuvernööriesivaalien kolmoseksi noin puolet pienemmällä äänimäärällä kuin Cox.

Kalifornian esivaaliin saatiin myös ripaus skandaalin makua, kun Los Angelesin piirikunnassa noin 118 000 äänioikeutetun nimet puuttuivat äänestyslistalta. Väkiluvultaan poikkeuksellisen ison piirikunnan väestöstä hyvin iso osa on latinoja.

Demokraattien kuvernööriehdokkaaksi pyrkinyt Antonio Villaraigosa kävi ymmärrettävästi kuumana. Hän vaati tiistai-iltana twitterissä, että äänestysaikaa olisi jatkettu kömmähdyksen vuoksi.

– Jos teidät on käännytetty pois, palatkaa äänestyspaikalla ja käyttäkää äänioikeuttanne vaatimalla väliaikainen äänestyslippu, hän viestitti kannattajilleen.

Republikaanit yllättivät kuvernööriesivaalissa, mutta Kalifornian molemmat senaattorit ovat jatkossakin demokraatteja.

Tämäkin ratkesi tiistain esivaalissa, kun äänestäjät valitsivat osavaltion senaattoriehdokkaiksi kaksi pitkän linjan demokraattia, Kevin de Leónin ja Dianne Feinsteinin. Pian 85 vuotta täyttävä Feinstein on edustanut Kaliforniaa senaatissa vuodesta 1992 lähtien. Hänen arvellaan lyövän de Leónin kevyesti marraskuun vaaleissa.

Myös osavaltion toinen senaattoripaikka on toistaiseksi suojassa republikaanien valtausyrityksiltä, sillä siitä äänestetään vasta vuonna 2022.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .