Trumpin uudelleenvalinta ei kompastunut ainakaan välivaaleihin –  Tutkija: "Trump varmaan uskoo olevansa nyt vahvempi, mutta niinhän hän aina"

Sekä demokraatit että republikaanit voivat sanoa voittaneensa, politiikkaan ei ole odotettavissa suuria muutoksia ja myös vastakkainasettelu jatkuu

Historialliseksi suitsutetut kongressin välivaalit Yhdysvalloissa eivät lopulta johtaneet historialliseen mullistukseen. Demokraatit ja presidentti Donald Trumpin republikaanit voivat molemmat väittää voittaneensa, ja molempien voi sanoa olevan sekä oikeassa että väärässä.

Trumpin mahdollisuuksia tulla valituksi toiselle virkakaudelle välivaalit eivät sen paremmin romuttaneet kuin vauhdittaneetkaan.

– Hän ei nyt ole yhtään heikompi tai vahvempi, arvioi yliopistolehtori Sonja Amadae Helsingin yliopistosta.

– Trump varmaan uskoo olevansa nyt vahvempi, mutta niinhän hän aina. En ole varma, onko äänestäjäkunta samaa mieltä, muotoili vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

Instituutin vierailevan vanhemman tutkijan Leo Michelin mukaan myös demokraattien puolella mietitään jo ehdokasta Valkoiseen taloon ja huomio alkaa pian siirtyä edustajainhuoneen vaalivoitosta vuoden 2020 presidentinvaaliin.

– Ehkä jo tänään.

Lue myös: Trump: Välivaalit merkittävä voitto republikaaneille –  "media vihamielinen ja demokraateilla etulyöntiasema lahjoituksissa"
 

Vanhoillisempia republikaaneja kongressiin

Ääntenlaskennan ollessa vielä kesken keskiviikkona iltayhdeksältä demokraatit olivat odotetusti varmistaneet enemmistön edustajainhuoneeseen, kun taas republikaanit näyttivät hiukan vahvistavan enemmistöään senaatissa.

Senaatissa republikaanit olivat varmistaneet 51 paikkaa ja demokraatit 46. Edustajainhuoneessa demokraateilla oli varmoja paikkoja 220 ja republikaaneilla 196.

Trump tviittasi tuloksen olleen suuri voitto, mikä on kyseenalainen tulkinta, ainakin kun ottaa huomioon Yhdysvaltain loistavan talous- ja työllisyystilanteen.

– Republikaanien olisi pitänyt menestyä paljon paremmin, Salonius-Pasternak sanoo.

Toisaalta demokraateille povattu suuri vaalivoitto – "sininen tsunami"– typistyi lopulta vain jonkinlaiseksi aalloksi. Kohonnut äänestysprosentti hyödytti odotetusti demokraatteja, mutta myös republikaanit näyttivät saaneen siitä osansa.

 Trumpin joukkoineen ei tästä syystä kannata luopua vastakkainasettelun lietsomisesta.

– Niin kauan kun polarisaatio on toimiva strategia, sen voi odottaa jatkuvan, Amadae sanoo.

Tutkijoiden mukaan kongressin republikaanit ovat nyt paljon aiempaa konservatiivisempi ja presidentille myötämielisempi joukko. Michelin mukaan moni senaattori saa kiittää vaalivoitostaan Trumpin kiihkeää kampanjointia.

 

Ulkopolitiikka ennallaan hyvässä ja pahassa

Sisäpolitiikassa edustajainhuoneen demokraattienemmistö voi muun muassa torpata Obamacare-terveydenhuoltouudistuksen täydellisen romuttamisen ja määrärahat muurin rakentamiselle Meksikon rajalle. Lisäksi he voivat järjestää uusia selvityksiä Trumpin lähipiirin talousepäselvyyksistä ja Venäjä-kytköksistä. Presidentin syytteeseen asettamiseen rahkeet eivät riitä, ja muutenkin valta muokata politiikkaa on rajallinen.

– Demokraattienemmistö edustajainhuoneessa voi estää monia asioita, mutta se ei saa omin voimin asioita hyväksytyksi, Michel muistuttaa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ei ole näköpiirissä suuria muutoksia, mikä on Michelin mukaan Euroopan kannalta vain hyvä asia. Hänen mukaansa on tosin syytä seurata, säilyttääkö jatkuvuuden takuumiehenä pidetty puolustusministeri James Mattis asemansa.

Eurooppalaisittain huolestuttavaa taas on se, että Yhdysvaltain valmius kauppasotiin ja kansainvälisen sopimusjärjestelmän sekä EU:n haastaminen oman kansallisen edun nimissä näyttäisivät myös säilyvän ennallaan.

– En usko, että Amerikka ensin -politiikka tästä vähenee, Amadae ennustaa.

Senaatti jäi republikaaneille, demokraatit voittivat edustajainhuoneen

Senaatti

– 100 paikkaa

– Republikaanit varmistaneet 51 paikkaa

– Demokraatit varmistaneet 46 paikkaa

 

Edustajainhuone

– 435 paikkaa

– Demokraatit varmistaneet 221 paikkaa

– Republikaanit varmistaneet 196 paikkaa

Tilanne kello 21.45 Suomen aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Trump: Välivaalit merkittävä voitto republikaaneille –  "media vihamielinen ja demokraateilla etulyöntiasema lahjoituksissa"

Obama kiitteli äänestäjiä – "Tarvitsemamme muutos ei tapahdu yksillä vaaleilla, mutta se on alku"

Demokraattien tärkeimmät tähdet hävisivät välivaaleissa