Trumpin vävy sai takaisin menettämänsä turvallisuusluokituksen

Luokituksen saaminen heijastelee sitä, ettei Kushner ole enää Venäjä-tutkinnan keskiössä

Valkoisen talon neuvonantaja ja Yhdysvaltain presidentin vävy Jared Kushner on saanut takaisin turvallisuusluokituksensa ja hänellä on jälleen pääsy huippusalaisiin tietoihin, kertoo yhdysvaltalaismedia. Kushner menetti väliaikaisen korkean tason turvallisuusluokituksensa helmikuussa. Uutistoimisto AP:n mukaan Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly alensi turvallisuusluokitusta Kushnerin taustaselvittelyssä nousseiden kysymysten takia.

Washington Post ja New York Times kertovat lähteeseensä vedoten, että Kushnerin nykyinen turvallisuusluokitus on pysyvä. Washington Postin mukaan turvallisuusluokituksen palauttaminen heijastelee sitä, että tutkijoiden kiinnostus Kushneria kohtaan on laskenut merkittävästi. Nykyiset ja entiset laillisuusviranomaiset sanovat lehdelle, että olisi hyvin epätavallista, jos joku saisi täyden turvallisuusluokituksen ja olisi samaan aikaan rikostutkinnan kohteena.

Washington Post kertoo myös, että Kushner on ollut hiljattain erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtaman tiimin kuultavana noin kuusi tuntia. Mueller johtaa FBI:n Venäjä-tutkintaa, jossa selvitetään muun muassa sitä, juonitteliko Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Tutkinta on kestänyt yli vuoden ja Kushnerin kohdalla tutkijat ovat selvittäneet muun muassa Kushnerin rahaliikennettä ja ulkomaisia kontakteja.

Lehden mukaan Kushner on ollut Muellerin tiimin kuultava kaksi kertaa. Ensimmäisessä kuulemisessa marraskuussa kysymykset liittyivät entiseen kansallisen turvallisuuden neuvonantajaan Michael Flynniin.

Toisessa kuulemisessa huhtikuussa kysymykset liittyivät muun muassa Kushnerin tapaamiin ihmisiin Trumpin aloittaessa Valkoisessa talossa sekä siihen, kun Trump erotti FBI:n johtajan James Comeyn.