Trumpin verotietotapauksia aiotaan kuulla Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa

Yhdysvaltain korkein oikeus alkaa ensi vuonna kuulla tapauksia, jotka koskevat presidentti Donald Trumpin vero- ja varallisuustietoja. Tuomioistuin päätti asiasta perjantaina.

Trump on yrittänyt estää pääsyn tietoihinsa oikeusjutuissa, joissa ovat mukana New Yorkin syyttäjät ja maan edustajainhuone.

Alemmat oikeusasteet ovat päättäneet, että Trumpin pitäisi luovuttaa tietonsa, mutta asianajajat ovat vieneet jutun korkeammalle vedoten presidentin immuniteettiin.

Trumpin henkilökohtainen asianajaja Jay Sekulow ilmaisi tyytyväisyyttä oikeuden päätökseen tarkastella tapauksia.

–  Nämä tapaukset herättävät merkittäviä perustuslaillisia kysymyksiä, Sekulow sanoi.

–  Odotamme, että pääsemme esittämään kirjalliset ja suulliset perustelumme.

Korkein oikeus, jossa enemmistössä ovat konservatiiviset tuomarit, kertoi, että se kuulee perusteet maaliskuussa, ja päätös tullaan tekemään ennen kesäkuun loppua.

Trump on nimittänyt kaksi edustajaa yhdeksän hengen tuomioistuimesta.

Korkein oikeus tekee päätöksensä alle puoli vuotta ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja, jotka järjestetään marraskuussa.

Salaaminen herättää epäilyjä

Trump on Richard Nixonin jälkeen ensimmäinen presidentti, joka ei ole julkistanut veroilmoitustaan. Trump on perustellut verotietojen pitämistä salaisina sillä, että veroviraston selvitykset hänen tuloistaan ovat kesken.

Laki ei vaadi presidenttejä julkistamaan verotietojaan. Demokraattien mielestä verotietojen panttaaminen kuitenkin merkitsee sitä, että Trumpilla on raha-asioissaan jotakin salattavaa. Demokraattien mukaan verotietojen julkistamisen pyytäminen kuuluu kongressin valvontatehtäviin.

Newyorkilainen lakimies Cyrus Vance Jr on vaatinut verotietoja vuodesta 2011 alkaen. Vaatimus on osa tapausta, jossa tutkitaan presidentin aikaisemman henkilökohtaisen asianajajan Michael Cohenin tekemiä maksuja aikuisviihdenäyttelijä Stormy Danielsille. Daniels on kertonut olleensa suhteessa Trumpin kanssa ennen kuin tämä pyrki presidentiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Jamaikan lähistöllä maanjäristys, tsunamia pelätään

Valkoisen talon hengellinen neuvonantaja kohun keskellä – puheet "saatanallisten kohtujen" abortoinnista olivat monelle liikaa

EU-maiden kansalaisia lennätetään pois koronaviruksen riivaamasta kaupungista Kiinasta

Palestiinalaisjärjestöt tuomitsivat Trumpin rauhansuunnitelman – Britannian mukaan kyseessä on vakava yritys kohti rauhaa, Venäjä kehotti kahdenvälisiin neuvotteluihin

Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin sekä Nanjingiin maaliskuun loppuun asti – syynä koronavirus

Tutkija: Valko-Venäjä ei liiku mihinkään EU:n ja Venäjän välissä – Valko-Venäjän ja Venäjän suhde on pattitilanteessa, mutta lähentymisen länteen taas estää presidentti Lukashenkon haluttomuus uudistuksiin

Analyysi: Koronaviruksesta on esitetty kovia väitteitä ilman todisteita – se pitäisi vielä selvittää, mikä on Wuhanissa toimivan korkean riskin viruslaboratorion rooli epidemiassa

Israelin Netanjahu ei vaadikaan syytesuojaa korruptiosyytöksiltä

Trumpin puolustustiimi ei kommentoinut Boltonin väitteitä, vaan keskittyi hyökkäämään Bidenia vastaan

Kolumni: Holokaustiin liittyy velvollisuus muistaa – vai velvollisuus ajatella?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.