Tshekit ja slovakit haluavat palkita Kiinan Liun Nobelilla

Tshekkiläiset ja slovakialaiset parlamenttiedustajat esittivät keskiviikkona kiinalaista toisinajattelijaa Liu Xiaoboa Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. 40 tshekkiläistä ja 51 slovakialaista edustajaa allekirjoittivat Norjan Nobel-komitealle toimitettavan ehdotuksen.

Kiinan tunnetuin toisinajattelija tuomittiin joulukuussa 11 vuodeksi vankeuteen. Hän sai tuomion viime vuonna laaditusta vetoomuksesta, jossa vaadittiin poliittisia uudistuksia.

Vetoomuksen innoittajana oli toisinajattelijoiden kommunistisessa Tshekkoslovakiassa laatima ihmisoikeusvetoomus Peruskirja 77.

- Me emme voi pysyä vaiti, jos joku löytää (vetoomuksesta) innoituksen kaukaisessa maassa 30 vuotta myöhemmin, selitti entinen varapääministeri Alexandr Vondra Nobel-ehdotusta. Vondra istui itse vankilassa kommunistihallinnon aikana.

Liun valintaa on esittänyt myös Tshekin ex-presidentti, kirjailija Vaclav Havel ja kirjailijoiden PEN-järjestön Yhdysvaltain osasto. Kiinan ulkoministeriön mukaan palkinnon myöntäminen Liulle olisi täydellisen väärä valinta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.