Tuhansien gambialaisten unelma Euroopasta särkyy väkivaltaisesti Libyassa

Salakuljettajien käsissä kovia kokeneet gambialaisnuoret yrittävät estää ikätovereitaan pyrkimästä Eurooppaan samaa hengenvaarallista reittiä.

Kun gambialainen Karamo Keita, 27, lähti kotimaastaan ihmissalakuljettajien avustuksella kohti Libyaa, unelmissa siinsi parempi tulevaisuus vauraassa Euroopassa.

Euroopan sijaan hän päätyi ryöstetyksi, hakatuksi, orjuutetuksi ja lopulta karkotetuksi takaisin Gambiaan. Nyt Keitalla on uusi tavoite: estää muita nuoria gambialaisia kokemasta samaa.

Keita kohtalotovereineen on perustanut Nuoret laitonta siirtolaisuutta vastaan -nimellä kulkevan järjestön, joka valistaa gambialaisia ihmissalakuljetuksen todellisuudesta.

Euroopasta haaveilevien käsitykset ovat järjestön mukaan liian ruusuiset ja perustuvat muun muassa sosiaaliseen mediaan ja ihmissalakuljettajien lupauksiin.

– Me koimme matkan ja tunnemme vaikeudet, joita siirtolaisiksi haluavilla on edessään matkalla Libyaan ja siellä, Keita sanoo.

Järjestö vaatii myös Gambian päättäjiä luomaan työpaikkoja nuorille gambialaisille kotimaassa, jotta heidän ei tarvitsisi lähteä hengenvaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa.

 

Orjatyötä maatiloilla, väkivaltaa pidätyskeskuksissa

 

Tänä vuonna jo yli 5 400 gambialaista on saapunut Libyasta Italiaan, raportoi Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Vielä useamman matka katkeaa Libyaan. IOM:n mukaan Libyassa on jumissa noin 6 000 gambialaista. Järjestö on auttanut tänä vuonna liki 800:aa gambialaista palaamaan Libyasta kotimaahansa. Yksi heistä on Keita.

Keita saapui ihmissalakuljettajien avustuksella Burkina Fason ja Nigerin kautta Libyaan, missä todellinen painajainen alkoi.

– Meitä vietiin maatiloilta toiselle, ja tiloilla libyalaiset myivät meidät orjatyöhön. Työskentelimme ilmaiseksi. Niitä, jotka olivat liian hitaita, lyötiin, hän kuvailee.

– Saatoimme vain rukoilla, että pääsisimme hengissä pakoon.

Viimein Keita saavutti Libyan pääkaupungin Tripolin. Siellä hänet pidätettiin.

– Rahani ja matkapuhelimeni vietiin. Sotilaat riisuivat meidät alasti ja hakkasivat, kunnes aamu koitti.

Keita vietti kolme kuukautta pidätyskeskuksissa, kunnes IOM tarjosi hänelle paluuta Gambiaan. Siellä hänen perustamaansa salakuljetuksen vastaiseen järjestöön on liittynyt yli 160 jäsentä. Järjestö on kampanjoinut mediassa ja suunnittelee valistuskiertuetta Gambian maaseudulle, mistä monen Eurooppaan pyrkijän matka alkaa.

 

Työttömyyteen turhautuneet lähtevät maasta

 

Pääsyy gambialaisten joukkopakoon kohti Eurooppaa on työttömyys. Nuorten odotetaan tukevan sukulaisiaan taloudellisesti, mutta elantoa on vaikea löytää edes itselle.

Tänä vuonna virkaan astunut Gambian presidentti Adama Barrow sanoo nuorisotyöttömyyden taittamisen olevan hallintonsa pääprioriteettejä.

– Nuoret ottavat riskin ja lähtevät matkalle Eurooppaan. Ei heitä voi syyttää. He turhautuvat, koska eivät voi tehdä mitään, Barrow sanoo.

Nuoret laitonta siirtolaisuutta vastaan -järjestön mukaan hallituksen tulisi tukea maaseudun asukkaita maanviljelyn ja kalastuksen alkuun starttirahalla ja avustamalla välineiden hankinnassa.

– Parin kalastajaveneen hinnalla estettäisiin montaa ihmistä lähtemästä riskialttiille matkalle Italiaan, Keita sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ex-presidentti sai avunantajat kaikkoamaan Gambiasta

Uusimmat

Ulkomaat

Saudi-Arabia antoi kiitosta Trumpin rauhanponnisteluille ja sanallista tukea palestiinalaisille

Britannian EU-erosopimuksesta äänestetään vielä kerran, nyt kantansa antaa Euroopan parlamentti

Koronaviruksen uhriluku nousee – Kiina vahvisti yli 20 uutta kuolemantapausta

Jamaikan lähistöllä maanjäristys, tsunamivaara ohi

Valkoisen talon hengellinen neuvonantaja kohun keskellä – puheet "saatanallisten kohtujen" abortoinnista olivat monelle liikaa

EU-maiden kansalaisia lennätetään pois koronaviruksen riivaamasta kaupungista Kiinasta

Palestiinalaisjärjestöt tuomitsivat Trumpin rauhansuunnitelman – Britannian mukaan kyseessä on vakava yritys kohti rauhaa, Venäjä kehotti kahdenvälisiin neuvotteluihin

Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin sekä Nanjingiin maaliskuun loppuun asti – syynä koronavirus

Tutkija: Valko-Venäjä ei liiku mihinkään EU:n ja Venäjän välissä – Valko-Venäjän ja Venäjän suhde on pattitilanteessa, mutta lähentymisen länteen taas estää presidentti Lukashenkon haluttomuus uudistuksiin

Analyysi: Koronaviruksesta on esitetty kovia väitteitä ilman todisteita – se pitäisi vielä selvittää, mikä on Wuhanissa toimivan korkean riskin viruslaboratorion rooli epidemiassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.