Tukholman kuorma-autoiskun syytetty pääsee ääneen oikeudessa

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon hän suostuu kertomaan oikeudelle ja selviääkö huhtikuussa Drottninggatanilla tapahtuneen iskun taustoista jotain uutta.

Tukholmassa alkaa tänään viimevuotisesta kuorma-autoiskusta syytetyn Rakhmat Akilovin kuuleminen oikeudenkäynnissä. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon hän suostuu kertomaan oikeudelle ja selviääkö huhtikuussa Drottninggatanilla tapahtuneen iskun taustoista jotain uutta.

Akilov on asianajajansa välityksellä myöntänyt oikeudelle syyllistyneensä terrorismirikokseen, terrorismirikoksen yritykseen sekä vaaran aiheuttamiseen. Hän ei aio vastustaa vaadittua vankeustuomiota ja sitä seuraavaa karkotusta Ruotsista.

Esitutkinnassa Akilov kertoi toimineensa äärijärjestö Isisin nimissä, istuneensa autoon ja ajaneensa päin "uskottomia". Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismitutkija Peder Hyllengren arvioi, että syytetty ei ole antanut merkkejä katumisesta.

– Tämä viittaa siihen, että hän oli motivoitunut ja vakuuttunut, ja hän halusi tehdä sen, Hyllengren sanoo.

Vastauksia kysymyksiin

Hyllengren toivoo, että Akilovin kuuleminen tuo lisää selkoa teon taustoihin.

– Mitkä hänen kontaktinsa olivat, kuinka hän radikalisoitui, ketkä vaikuttivat häneen ja miten asiat etenivät. Ja myös mitä hän on mieltä siitä, että Isis ei koskaan ottanut iskua nimiinsä.

Hyllengren muistuttaa, että Akilov saattaa myös valehdella oikeuden edessä. Hän arvioi, että Akilovin mahdollisella vaikenemisella ei sen sijaan ole suurta juridista vaikutusta, sillä iskusta on runsaasti muuta todistusaineistoa.

Drottninggatanin iskussa kuoli viisi ihmistä ja kymmenen loukkaantui vakavasti. Syyttäjän mukaan lisäksi yli 130 ihmistä oli vaarassa kuolla tai loukkaantua.

Oikeudenkäynti jatkuu pitkin kevättä, ja tuomion odotetaan tulevan ennen juhannusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.