Tulitauko rakoilee Donetskissa ja Mariupolissa

Perjantaina solmittu Itä-Ukrainan tulitauko rakoilee pahasti Donetskissa ja Mariupolissa. Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Donetskin lentokentän läheisyydessä kuultiin aamulla jatkuvaa tykistötulta. Lentokenttä on ollut Ukrainan hallituksen hallussa, mutta Venäjä-mieliset separatistit ovat hallinneet itse Donetskin kaupunkia.

Kapinallislähteiden mukaan lentokenttä on tyhjillään ja taistelut ovat keskittyneet läheiseen sotilastukikohtaan.

– Ukrainalaiset eivät noudata tulitaukoa. Meillä on sotilaita haavoittunut monissa paikoissa. Me olemme pitäneet kiinni tulitauosta, sanoi separatistien julistaman Donetskin kansantasavallan varapääministeri Vladimir Antjufejev.

Tulitauko rakoili jo viime yönä kaakkoisukrainalaisessa Mariupolin satamakaupungissa, jonka itälaidalla kuultiin useita voimakkaita räjähdyksiä. Reutersin mukaan Mariupolin laidalle ammuttiin tykistötulta.

Yksi kuollut yön tulituksissa

Mariupolin kaupungin viranomaisten mukaan yön tulituksessa kuoli ainakin yksi ihminen ja neljä haavoittui. Kyseessä on tiettävästi taistelujen ensimmäinen kuolonuhri perjantaisen tulitaukosopimuksen jälkeen.

Mariupolin viranomaisten mukaan kaupungissa asunut 33-vuotias nainen kuoli, kun Venäjä-mieliset tulittivat hallituksen joukkojen tarkastusasemaa kaupungin itälaidalla.

Strategisesti tärkeä Mariupol on ollut Ukrainan armeijan hallussa. Itä-Ukrainan separatistijohtaja on sanonut aiemmin, että kaupunki on kapinallisten ja vapaaehtoisten venäläisten hyökkäyksen päämäärä.

EU kertoi perjantaina sopineensa uusista talouspakotteista Venäjää vastaan. EU-lähteiden mukaan pakotteiden voimaantuloa voidaan lykätä, jos Ukrainan tulitauko jatkuu.

Venäjä ilmoitti eilen vastaavansa vastapakotteilla, jos unioni asettaa uusia pakotteita.

Ukrainan huhtikuussa alkaneissa yhteenotoissa on kuollut tähän mennessä jo lähes 3?000 henkeä. Lisäksi ainakin noin puoli miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.