Tulli: Suomeen ei ole tuotu kuorellisia kananmunia Hollannista

Valvontaa kohdennetaan Tullin riskiarvion perusteella myös kananmunaa sisältäviin prosessoituihin elintarvikkeisiin.

Tulli kertoo, ettei Suomeen ole tuotu Hollannista kuorellisia kananmunia viime vuonna ja tammi-toukokuun aikana. Tullin mukaan se huomioi valvonnassaan ja tutkimuksissaan fiproniili-hyönteismyrkyn mahdollisen esiintymisen elintarvikkeissa.

Valvontaa kohdennetaan Tullin riskiarvion perusteella myös kananmunaa sisältäviin prosessoituihin elintarvikkeisiin. Tulli kertoo, että sillä on olemassa analytiikka fiproniilin määrittämiseen ja sitä etsitään rutiininomaisesti.

Tullin mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna ja tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana tuoreita kuorellisia kananmunia Ruotsista, Liettuasta ja Virosta.

Hollannissa ja Saksassa on poistettu kauppojen hyllyiltä miljoonia hollantilaisia kananmunia, kun osasta munia löydettiin fiproniili-hyönteismyrkyn korkeita pitoisuuksia.

Fiproniiliä ei ole luvallista käyttää kanoihin eikä muihinkaan tuotantoeläimiin Suomessa. Samanlainen kielto on muissakin EU-maissa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan korkeat fiproniili-pitoisuudet voivat vahingoittaa maksaa, kilpirauhasta ja munuaisia, jos myrkkyä saa ravinnon mukana suuria määriä ajan mittaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

S-ryhmän tuotteissakin hollantilaista kananmunaa – tuotteet ei peräisin myrkkytiloilta

Saarioinen ei ole kokannut Hollannin myrkkymunista

Kesko: Hollannista tulee Suomeen 11 tuotetta, joissa kananmunaa

Evira: Suomesta ei pitäisi löytyä myrkkymunia