Tunisiassa presidenttiehdokas pääsi vankilasta vaalien alla – presidentinvaalien toinen kierros luvassa sunnuntaina

Tunisian presidentinvaalien ennakkosuosikkina pidetty Nabil Karoui pääsi keskiviikkona vapaaksi vankilasta. Karoui oli ollut elokuusta lähtien vangittuna rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Karouin asianajajien mukaan rahanpesututkinta jatkuu, mutta vangitsemispäätös on kumottu.

Mediamoguli Karoui on mukana Tunisian presidentinvaalien toisella kierroksella, joka pidetään sunnuntaina. Hänen vastaehdokkaansa on sitoutumaton oikeustieteen professori Kais Saied.

Sekä Karoui että Saied ovat politiikassa melko uusia tulokkaita ja molempia on kutsuttu populisteiksi. Karoui perusti oman Qalb Tounes -puolueensa (Tunisian sydän) aiemmin tänä vuonna. Tunisian poliittinen eliitti koki presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella selvän tappion, mistä on syytetty maan yskivää taloutta.

Toiset presidentinvaalit arabikevään jälkeen

Karoui sai syyskuussa vaalien ensimmäisellä kierroksella toiseksi eniten ääniä, vaikka oli kampanjan viimeiset kaksi viikkoa vangittuna. Saied sai äänistä 18,4 ja Karoui 15,6 prosenttia.

Karoui itse on kutsunut vangitsemistaan poliittiseksi. Kun Karoui on ollut vankilassa, hän on joutunut kampanjoimaan välikäsien eli vaimonsa ja omistamansa tv-kanavan kautta.

Tämän syksyn presidentinvaalit ovat Tunisian toiset vuoden 2011 arabikevään jälkeen. Äänestysprosentti jäi syyskuun ensimmäisellä kierroksella selvästi alhaisemmaksi kuin vuoden 2014 vaaleissa. Tunisia on ainoa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maa, johon saatiin arabikevään kansannousujen jälkeen aikaiseksi demokratia.

Keskiviikkona Tunisiassa pidettiin myös parlamenttivaalit. Suurimmaksi puolueeksi nousi islamistinen Ennahda, joka sai parlamenttiin 52 paikkaa. Karouin Qalb Tounes oli toiseksi suosituin 38 paikallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Kiina syyttää Hongkongin demokratialiikettä vallankumouksen lietsonnasta

Ranskan kansallispäivän sotilasparaatista luovuttiin koronan takia – Presidentti Macron linjaa loppukauden suunnitelmiaan

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Nelson Mandelan diplomaattitytär Zindziswa Mandela kuoli – "Hän palveli Etelä-Afrikkaa hyvin"

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielisyys ja median puolueellisuus

WHO: Pandemiasta ei palata lähitulevaisuudessa "vanhaan normaaliin" – "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.