Tuomioistuin hylkäsi vaatimuksen korvauksista Estonia-oikeudenkäynnissä - "Ei vakavaa tai tahallista aluksen rakentajan tai luokittajan virhettä"

Ranskassa tuomioistuin on hylännyt vaatimuksen vahingonkorvauksista Estonia-aluksen uppoamiseen liittyvässä oikeudenkäynnissä. Uhrien omaiset ja turmasta selviytyneet vaativat 40 miljoonan euron korvauksia laivaluokituksen antaneelta Bureau Veritas -yhtiöltä ja laivan rakentaneelta saksalaistelakka Meyer Werftilta.

Tuomioistuin totesi päätöksessään, että jutussa kantajat eivät pystyneet todistamaan vakavaa tai tahallista virhettä laivaluokittajan tai aluksen rakentajan toiminnassa.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Estonia upposi syyskuussa 1994. Turmassa kuoli 852 ihmistä. Aluksella olleista selvisi hengissä vain 137.

Jutussa on kantajina toista tuhatta turmassa kuolleiden omaista. Osa heistä ei enää edes tiennyt, että lähes neljännesvuosisadan Ranskan oikeusistuimessa vireillä ollut juttu oli tulossa nyt ratkaisuunsa.

Oikeus ei kuullut todistajia eikä asiantuntijoita

Asianajaja Henning Witte jätti asiassa vahingonkorvauskanteen peräti 23 vuotta sitten.

–  Tämä oli odotettu päätös. Tuomioistuin on toiminut asiassa niin kummallisesti. Se ei kutsunut kuultaviksi todistajia tai asiantuntijoita, Witte kommentoi Ruotsin uutistoimistolle TT:lle perjantaina.

Witte ei osannut vielä arvioida, tullaanko Ranskasta nyt saadusta oikeuden päätöksestä valittamaan.

Ratkaisun teki tuomioistuin, joka toimii Nanterressa Pariisin lähistöllä. Jutun käsittely alkoi oikeudessa viimein tämän vuoden huhtikuussa.

Estonian onnettomuudessa kuoli kaikkiaan 17 maan kansalaisia. Suomalaisia kuolonuhreista oli 10. Ruotsin kansalaisia menehtyi yli 501 ja virolaisia 285. Henkensä menettäneistä ruotsalaisista 15 oli ruotsinsuomalaisia.

Estonian hylky on merenpohjassa Suomenlahden kansainvälisellä merialueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.