Tuomioja: Suomi valmis lähettämään lisävoimia Etyjille

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo, että Suomi on valmis lähettämään lisää henkilökuntaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin palvelukseen Ukrainaan, jos sille on tarvetta.

Tuomiojan mukaan Etyj sai tulitaukosopimuksen myötä lisää tärkeitä tehtäviä, joita sillä ei ole tällä hetkellä edellytyksiä hoitaa. Tarkkailijoita ei ole Tuomiojan mukaan tarpeeksi.

Tuomiojan mielestä pakotteiden lisääminen ei ole tarpeellista ennen kuin nähdään, miten tilanne Ukrainassa kehittyy.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo toivovansa Itä-Ukrainan tulitauon pitävän. Samalla hän kuitenkin on epäileväinen sen suhteen. Obama puhui Naton huippukokouksessa Walesissa.

Obama myös huomautti, että Venäjän vastaisista pakotteista voidaan luopua, jos tulitauko pitää. Hänen mukaansa Yhdysvallat rohkaisee Venäjää palaamaan tielle, joka toisi sen takaisin kansainväliseen yhteisöön.

Sotilasliitto Naton mukaan Itä-Ukrainan kannalta ratkaisevan tärkeää on nyt se, että tulitauko pitää. Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi toivovansa, että tulitaukojulistus olisi rakentavan poliittisen prosessin alku.

Rasmussen kuitenkin muistutti, että jo historiasta tiedetään, että tulitaukojulistus on aivan eri asia kuin sen toteuttaminen.

Ukrainassa Donetskin kaupungin pohjoispuolelta kuului kolme voimakasta räjähdystä joitakin minuutteja tulitauon voimaantulon jälkeen. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin paikan päällä oleva toimittaja.

Heti ei ollut selvää, mistä räjähdykset johtuivat.

Ukrainan hallituksen, separatistien ja Etyjin edustajat ovat vahvistaneet, että sopu Minskissä Valko-Venäjällä on syntynyt. Tulitauon oli määrä tulla voimaan kello 18 Suomen aikaa.

Kaksi nimettömänä pysytellyttä separatistitaistelijaa vahvisti Reutersin toimittajalle, että he olivat saaneet käskyn tulitauon aloittamiseen.

Ukrainan tulitaukosopimuksen mukaan osapuolien joukot pysyvät nykyisissä asemissaan ja Etyj valvoo tulitaukoa, kertoivat kokouslähteet. Osapuolet sopivat myös muun muassa sotavankien vaihdosta.

Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mukaan vankien vaihto saattaa tapahtua jo huomenna. Poroshenko sanoi myös, että nyt saavutettu tulitaukosopimus pohjautuu hänen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhelinkeskustelussa saavuttamaan yhteisymmärrykseen.

Luhanskin separatistijohtajan mukaan separatistit haluavat edelleen erota Ukrainasta, vaikka tulitaukosopimus onkin saatu aikaan.

Itä-Ukrainassa taisteltiin aiemmin tänään kiivaasti. Mariupolin lähistöllä separatistit hyökkäsivät asemiinsa linnoittautuneiden puolustajien kimppuun tykistön ja panssarivaunujen tukemina. Oman ilmoituksensa mukaan separatistit ovat päässeet kaupunkiin, mutta hallituksen edustajat kiistävät väitteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.