Tuomioja: Tulitauko voisi vaikuttaa EU:n pakotteisiin

Odotukset Itä-Ukrainan mahdollisesta tulitauosta saattavat vaikuttaa EU:n kaavailemiin lisäpakotteisiin Venäjää vastaan, arvioi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.). Hän uskoo monen haluavan nähdä, onko kyseessä todella myönteinen käänne.

- Itse luulen, että jotain pakotteita ehkä tulee lisää, mutta ehkä ei niin paljon kuin maksimaaliset esitykset olivat, Tuomioja sanoi Walesin Nato-huippukokouksessa.

Hän muistutti jo nykyisten pakotteiden vaikuttavan ja vahvistuvan, joten uudet toimet olisivat tässä mielessä pääasiassa poliittinen viesti Venäjälle. Naton päätöksiin sotilaallisen läsnäolon ja valmiuden vahvistamisesta itäisen Euroopan jäsenmaissa tulitauko ei ehtisi Tuomiojan mukaan vaikuttaa.

- Uskon, että Itäiset Nato-maat haluavat aika pitkäksi aikaa tällaista vahvistusta.

Financial Times -lehden mukaan EU:n uusien Venäjä-pakotteiden kohteena ovat erityisesti venäläiset valtio-omisteiset öljy-yhtiöt. Lehti uskoo, että listalla ovat ainakin maan suurin öljy-yhtiö Rosneft ja kaasujätti Gazpromin öljyyn keskittyvä tytäryhtiö Gazprom Neft.

Myös maailman suurin öljyputkia valmistava yritys Transneft on lehden mukaan todennäköisesti listalla.

Euroopan komission on määrä kertoa uusista pakotteista perjantaina.

EU on valmistautunut kieltämään nestekaasun toimittamisen unionin ulkopuolelle, jos Venäjä katkaisee kaasutoimitukset EU:hun.

Lisäksi EU on suunnitellut pitävänsä enemmän kaasua varastossa ja määräävänsä yrityksiä vähentämään kaasun käyttöä.

Suunnitelmat käyvät ilmi uutistoimisto Reutersin käsiinsä saamasta EU:n asiakirjaluonnoksesta. Sen mukaan Venäjän kaasun korvaavia nestekaasutoimituksia olisi saatavilla muun muassa Qatarista ja Algeriasta Välimeren ja Atlantin satamien kautta. Nykyisin nämä kaasut myydään yleensä voitolla ulkomaille, eikä niitä käytetä unionimaiden omiin tarpeisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.