Turkin Erdogan: "Hei EU, herätkää – jos yritätte väittää operaatiomme olevan miehitys, lähetämme 3,6 miljoonaa pakolaista teille"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, jos EU kutsuu Turkin operaatiota Syyriassa miehitykseksi.

– Hei EU, herätkää. Sanon sen uudelleen: jos yritätte väittää operaatiomme siellä (Syyriassa) olevan miehitys, meidän tehtävämme on helppo, avaamme ovet ja lähetämme 3,6 miljoonaa pakolaista teille, Erdogan sanoi tänään maan parlamentille pitämässään puheessa.

Turkin mukaan sen eilen aloittama toiminta Syyriassa on rauhanoperaatio, jossa on Erdoganin mukaan surmattu tähän mennessä 109 terroristia.

– Meillä on viesti heille, jotka on pakotettu liittymään YPG:n (Syyriassa toimiva kurdiarmeija) riveihin. Jos lähdette nyt... meidän sylimme on avoinna.

Turkki väittää operaation etenevän suunnitellusti, kurdit puhuvat torjutuista hyökkäyksistä

Kurdijoukot kertoivat aiemmin tänään torjuneensa Turkin tekemän uuden maahyökkäyksen rajan tuntumassa Ras al-Ainin alueella. Myöhään eilen kurdijohtoiset SDF-joukot sanoivat puolestaan torjuneensa Turkin hyökkäyksen Tal Abyadissa.

Turkki on kuitenkin sanonut operaationsa edenneen suunnitelman mukaisesti. Turkin puolustusministeriö kertoi tiedotteessa, että sen ilma- ja maaoperaatiot toteutettiin yön aikana onnistuneesti ja niissä määritellyt kohteet otettiin haltuun. Puolustusministeriö ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mitä nämä kohteet olivat.

Lavrov kehotti Syyriaa ja Turkkia vuoropuheluun, moitti Yhdysvaltojen politiikkaa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti tänään Syyriaa ja Turkkia keskustelemaan keskenään Syyriassa olevista kurdijoukoista. Lavrovin mukaan vuoropuhelu maiden välillä on välttämätöntä. Lavrov sanoi myös, että eilen alkanut Turkin hyökkäys Syyrian rajan yli on Yhdysvaltojen politiikan tulosta. Hän huomautti lisäksi, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten toimet ovat aiemminkin hankaloittaneet ongelman ratkaisemista alueella.

Iran puolestaan vaati Turkkia heti lopettamaan hyökkäyksen Syyrian kurdialueille. Iran ilmaisi huolensa etenkin konfliktialueella olevista siviileistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua muokattu klo 16.00: Erdoganin mukaan Turkki päästää pakolaiset Eurooppaan, jos EU puhuu Turkin operaatiosta miehityksenä, ei hyökkäyksenä, kuten aiemmassa versiossa luki.

Kolumni: Jos Turkin presidentti Erdoganin hurja suunnitelma toteutuu, kyseessä on etninen puhdistus, joka hakee vertaistaan

Kurdijoukot: Turkin pommitukset osuneet Isis-vankilaan Syyriassa

Kurdijoukot kertovat torjuneensa Turkin uuden maahyökkäyksen

Erdogan pyrkii saamaan hyökkäyksellä Syyriaan valttikortin Trumpin tapaamiseen, arvioi suomalaistutkija

Suomi myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun puolivälissä

Järjestö: Turkin iskuissa kuollut ainakin 15 ihmistä – maavoimien hyökkäys alkoi Syyriassa, kurdijoukot kertovat torjuneensa hyökkäyksen

Tunnelma Turkissa on kansallismielinen ja hämmentynyt, kertoo maassa oleva STT:n toimittaja

Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen – "Turkin toimet pahentavat jo valmiiksi monimutkaista kriisiä"

EU vaatii Turkkia lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan, YK:n turvallisuusneuvosto koolle

Turkki aloitti hyökkäyksen kurdeja vastaan Syyriassa