Turkki ilmoittaa vallanneensa Ras al-Ainin kaupungin Syyrian rajalla – kurdit kiistävät

Turkki ilmoittaa saaneensa hallintaansa Syyrian rajalla Ras al-Ainin kaupungin. Hyökkäyksen etenemisestä tiedotti tänään Turkin puolustusministeriö.

Syyrian kurditahot kuitenkin kiistivät heti Turkin antaman tiedon. Heidän mukaansa taistelut ovat edelleen käynnissä ja kurditaistelijat olisivat vetäytyneet kaupungista vain tilapäisesti ennen vastahyökkäystä. Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights tukee kurdien väitettä.

Turkin puolustusministeriön mukaan Ras al-Ain on ollut keskeinen kohde kurditaistelijoita vastaan suunnatussa operaatiossa.

Noin 30 siviiliä kuollut

Turkki on jatkanut tänään hyökkäystään rajan pinnassa Syyrian pohjoisosassa. Ras al-Ainin lisäksi Turkki on pommittanut raskaasti Tal Abyadin kaupunkia. Kymmenientuhansien siviilien kerrotaan paenneen pommitusten tieltä.

Alueelta tulleiden tietojen mukaan pelkästään lauantain aikana Turkin sotatoimien seurauksena on toistaiseksi kuollut 10 siviiliä. Kaikkiaan ne ovat vaatineet noin 30 siviilin hengen.

Turkin keskiviikkona aloittamien sotatoimien kohteena Syyriassa ovat kurdijohtoiset SDF-joukot, jotka olivat Yhdysvaltain liittolaisia vuosia kestäneessä taistelussa Isisiä vastaan. Turkin hyökkäyksen mahdollisti presidentti Donald Trumpin päätös siirtää yhdysvaltalaisjoukot pois alueelta.

Yhdysvallat uhkasi Turkkia "puolustuksellisilla toimilla"

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi aiemmin tänään, että Turkin ampuma ammus räjähti perjantai-iltana muutaman sadan metrin päässä Yhdysvaltain tukikohdasta Kobanen kaupungissa. Kukaan yhdysvaltalaissotilaista ei haavoittunut.

–  Yhdysvallat vaatii Turkkia välttämään toimia, jotka voisivat johtaa välittömiin puolustuksellisiin toimiin, Yhdysvaltain merivoimien kapteeni Brook DeWalt kommentoi tilannetta puolustusministeriön tiedotteessa.

Turkki kiistää kohdistaneensa tykistötulta Yhdysvaltain tukikohtaan. Turkin puolustusministeri Hulusi Akar sanoi Turkin valtiolliselle uutistoimisto Anadolulle, että Turkin kohteena olivat kurdijoukot, joiden sijainti oli kukkuloilla kilometrin päässä Yhdysvaltain joukoista.

Akarin mukaan Turkki teki kaikki tarvittavat varotoimet, jotta Yhdysvaltain tukikohta ei vahingoittuisi. Hän kertoo, että Turkki lopetti tulituksen varmuuden vuoksi sen jälkeen, kun amerikkalaiset olivat olleet heihin yhteydessä.

Pakotteetkin mahdollisia

Yhdysvaltain kanta Turkin hyökkäykseen kurdialueelle on ollut epäselvä. Yhdysvallat kuitenkin näytti perjantaina kasaavan painetta Turkkia kohtaan hyökkäyksen lopettamiseksi. Esimerkiksi valtiovarainministeri Steven Mnuchin uhkasi Turkkia merkittävillä uusilla sanktioilla.

- Nämä ovat hyvin voimallisia pakotteita. Toivomme, ettei meidän tarvitse käyttää niitä, mutta voimme tarvittaessa pysäyttää Turkin talouden, Mnuchin uhkasi.

Saksa pysäyttää aseviennin Turkkiin

Saksa on päättänyt, että se ei myönnä uusia asevientilupia Turkkiin vastalauseena Turkin hyökkäykselle Pohjois-Syyriaan kurdialueelle. Ulkoministeri Heiko Maas sanoi Bild-lehdelle, että Saksa ei anna enää uusia lupia sellaisille puolustustarvikkeille, joita voitaisiin käyttää Syyrian hyökkäyksessä.

Saksa ja muut EU-maat ovat tuominneet Turkin iskun kurdeja vastaan. Myös Suomi on ilmoittanut, että uusia asevientilupia Turkkiin ei myönnetä.

Viime vuonna Saksa vei Turkkiin aseita lähes 243 miljoonan euron edestä. Turkin osuus oli lähes kolmannes Saksan koko aseviennistä.

Turkille tukea Pakistanilta

Turkin sotatoimet ovat saaneet osakseen laajaa kansainvälistä arvostelua. Poikkeus on Pakistan. Pääministeri Imran Khan soitti Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille perjantaina ja ilmaisi Pakistanin "tuen ja solidaarisuuden" Turkin toimille.

Erdoganin odotetaan vierailevan Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa myöhemmin tässä kuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kurdistanin ystävät järjesti mielenilmauksen Jyväskylän keskustassa – Turkin hyökkäys tuomittiin kovin sanoin

Kolumni: Vetäytyminen, jota ei ole edes tapahtunut – todellisuudessa yksikään amerikkalaissotilas ei ole vielä poistunut kurdialueelta

Jyväskylässä asuva kurdi Turkin hyökkäyksestä Pohjois-Syyrian kurdialueelle: "Päällimmäinen tunne on suru"

Uusimmat

Ulkomaat

Beirutin räjähdyksen jäljiltä on edelleen kateissa kymmeniä ihmisiä – vainajien tunnistamisessakin vaikeuksia

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Yön uutiskooste: Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, sanoo tiedusteluviranomainen

"Se olisi aivan kuin ydinpommi" – Hizbollahin johtaja haaveillut jo vuosien ajan ohjusiskusta Haifan sataman ammoniakkivarastoon

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä

Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.