Turkki jyrähti Kiinalle uiguurien kohtelusta – "Suuri häpeä ihmiskunnalle"

Turkki on tuominnut Kiinan kovin sanoin uiguurivähemmistön kohtelusta. Turkin ulkoministeriön mukaan uiguurien kohtelu on suuri häpeä ihmiskunnalle.

Turkkilaisiin kansoihin kuuluvista uiguureista valtaosa on muslimeja ja asuu Kiinan luoteisosassa Xinjiangin maakunnassa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lähes miljoona uiguuria on ollut vangittuna uudelleenkoulutusleireillä.

Kiina on perustellut vangitsemisia terrorismin kitkemisellä. Turkin mielestä uiguurit ovat poliittisia vankeja. Joidenkin ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina näkee uiguurien erilaisen kulttuurin uhkana kommunistisen puolueen ja han-kiinalaisen kulttuurin vallalle.

– Kiinan viranomaisten systemaattinen sulauttamispolitiikka uiguureja kohtaan on suuri häpeä ihmiskunnalle, Turkin ulkoministeriön edustaja Hami Aksoy sanoi tiedotteessa.

–  Ei ole enää salaisuus, että yli miljoona uiguuria – joita pidätetään tekaistuin syin – joutuu kidutuksen ja poliittisen aivopesun kohteeksi keskitysleireillä ja vankiloissa. Myös uiguurit, jotka eivät ole vangittuina leireillä, ovat kovan paineen alla.

Turkki kehotti kansainvälistä yhteisöä ja YK:n pääsihteeriä Antonio Guterresia ryhtymään toimiin Xinjiangin "inhimillisen tragedian" lopettamiseksi.

Turkin purkauksen takana saattoi olla uiguurirunoilija Abdurehim Heytin kuolema vankeudessa lauantaina.

–  Tämä traaginen tapaus on vahvistanut entisestään Turkin kansan reaktiota vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin Xinjiangissa, Aksoy sanoi.

Vaikka ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Kiinaa uiguurien kohtelusta, ovat useimmat muslimimaat olleet asiasta vaitonaisia, sillä Kiina on monille niistä tärkeä kauppakumppani.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.