Turkki sanoo lisäävänsä maakaasun porausta Välimerellä EU:n toimien vuoksi

Euroopan unionin Turkin vastaiset toimet eivät vaikuta maakaasun poraukseen itäisellä Välimerellä, Turkin ulkoministeriö sanoo. Tiistaina Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi, että EU:n toimet jopa lisäävät maan toimia alueella.

–  Jos teette tällaisia päätöksiä, me lisäämme toimiamme, Cavusoglu kertoi lehdistötilaisuudessa Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa.

Euroopan unionin ulkoministerit hyväksyivät suunnitellut poliittiset ja taloudelliset toimenpiteet Turkkia vastaan maanantaina. Merkittävimmän uskotaan olevan 145,8 miljoonan euron leikkaus Turkille vuodelle 2020 suunnatusta eurooppalaisesta rahoituksesta.

Turkin ulkoministeriö syytti tiedotteessa EU:ta ennakkoluuloiseksi ja puolueelliseksi. Syytökset liittyvät siihen, että EU ei ole Turkin mukaan ottanut huomioon Kyproksen turkkilaista vähemmistöä, jolla on ministeriön mukaan yhtäläiset oikeudet saaren luonnonvaroihin.

Toimenpiteisiin ryhdyttiin sen jälkeen, kun Turkki aloitti maakaasun poraukset EU-maa Kyproksen lähistöllä Välimerellä. EU oli varoittanut Turkkia toistuvasti poraamisesta Kyproksen talousalueella, mutta Turkki lähetti Kyproksen vesille kaksi laivaa.

Cavusoglu kertoi tänään, että maa on ehtinyt lähettää alueelle nyt jo kolme laivaa ja suunnittelee neljännen lähettämistä.

Vuosikymmenien kiistalle tuulta alle

Kypros jakautui kahtia vuonna 1974, kun turkkilaiset joukot valtasivat saaren pohjoisosan. Saaren kreikkalaisesta osasta, Kyproksen tasavallasta tuli EU:n jäsenmaa vuonna 2004. 1980-luvulla itsenäiseksi julistautunutta Pohjois-Kyproksen turkkilaista tasavaltaa eivät ole tunnustaneet muut maat kuin Turkki.

Suomen ulkoministeriön mukaan saarella on vain yksi kansainvälisesti tunnustettu hallinto. Yhdistyneiden kansakuntien mukaan Turkki miehitti Pohjois-Kyproksen 1970-luvulla.

Maakaasuvarantojen löytyminen itäisellä Välimerellä on uudelleen herätellyt Turkin ja Kyproksen välistä kiistaa.

Pohjois-Kyproksen johtaja Mustafa Akinci ehdotti lauantaina, että saaren merialueiden energialähteet jaettaisiin Kyproksen ja itsenäiseksi julistautuneen tasavallan kesken. Hän ehdotti, että saarelle perustettaisiin yhteinen komitea, joka ottaisi saaren merialueiden energiavarannot käsiteltäväkseen.

EU-jäsenmaa Kypros kieltäytyi Akincin ehdotuksesta tiistaina. Kyproksen mukaan saaren energiavaraintojen yhteinen hallinnoiminen olisi mahdollista vain jos alueelle saataisiin vihdoin aikaiseksi rauhansopimus.

–  Mustafa Akincin ehdotusta ei voida hyväksyä, koska se sivuuttaa Kyproksen todellisen ongelman ja tarpeen aloittaa uudelleen mittavat kestävään ja toimivaan ratkaisuun tähtäävät neuvottelut, kertoi Kyproksen hallinnon virkamies Vassilis Palmas tiistaina.

YK:n luotsaamat rauhanneuvottelut ovat olleet limbossa siitä saakka, kun Kyproksen yhdistymisneuvottelut kariutuivat Sveitsin Crans-Montanassa kaksi vuotta sitten heinäkuussa.

- - - - -

Juttua korjattu klo 13.31: EU:n toimet Turkkia vastaan eivät ole pakotteita, vaan toimenpiteitä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Brexit stressaa kansanedustajia – yli sata brittiedustajaa pyytänyt pääministeriä keskeyttämään parlamentin lomatauon

Hongkongin mielenosoittajat haluavat päästä eroon väkivallan leimasta

Äärioikeistoryhmät ja fasismia vastustavat aktivistit ovat ottaneet yhteen Portlandissa – useita pidätetty

Gran Canarialla syttyi jälleen maastopalo – ihmisiä evakuoidaan liekkien tieltä

Hääjuhlissa räjähdys Afganistanissa – ainakin 63 on kuollut ja 182 haavoittunut

Tuhkarokkoepidemia pahenee Kongon demokraattisessa tasavallassa – tappaa useammin kuin ebola

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.