Tutkija Koreoiden neuvotteluista: Tilanne on yhä arvaamaton

Vaikka Koreoiden huippukokouksesta saatiin hyviä uutisia, tilanne on yhä arvaamaton, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Kokouksessa Koreoiden johtajat vakuuttivat muun muassa sitoutuvansa Korean niemimaan ydinaseriisuntaan. Aaltolan mukaan kyse on kuitenkin vain lupauksista eikä ole mitään takuita siitä, että Pohjois-Korealla olisi todellista halua luopua ydinaseistaan.

– Pohjois-Korean hallinto kokee, että ydinaseet takaavat sen säilymisen hengissä. Niistä luopuakseen se vaatisi jotain muita takuita selviytymisestään. On iso kysymysmerkki, mitä ne takuut voisivat olla, Aaltola sanoo.

"Pohjois-Korean motiiveja ei tiedetä"

Pohjois-Korea on viime kuukausina nopeasti lähentynyt eteläistä naapuriaan. Aaltolan mukaan taustalla vaikuttavat suuresti Pohjois-Korean talousvaikeudet, joita kiristyneet pakotteet ovat pahentaneet. Aaltola korostaa, että kaikkia Pohjois-Korean motiiveja ei tiedetä.

– Onko tämä pelkkää rauhan retoriikkaa vai onko pohjoiskorealaisten laskemissa tapahtunut jotain muutoksia?

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tapaamista on kaavailtu alkukesään.

– Mitään takeita mistään ei vielä ole. Yhdysvallat on vaatinut Pohjois-Korealta konkreettisia toimia neuvottelupöytään pääsemiseksi. Nyt meillä on vasta lupauksia, Aaltola sanoo.