Tutkijat: Vallanvaihto ei muuttaisi Ruotsia dramaattisesti

Hallitusvastuun siirtyminen porvareilta punavihreille ei toisi Ruotsissa järisyttäviä muutoksia politiikkaan ja yhteiskuntaan, arvioivat STT:n haastattelemat tutkijat.

Ruotsin sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus korostavat mielellään ideologisia erojaan, mutta ovat muun muassa koulu-, energia- ja puolustuspolitiikassa lähellä toisiaan.

- Erot monissa kysymyksissä ovat suhteellisen pieniä. (Vaalikaudella) luvassa on todennäköisesti puoluerajat ylittäviä sopimuksia, uskoo politiikan tutkija Ann-Cathrine Jungar Södertörnin yliopistosta.

Ruotsissa pidetään vaalit sunnuntaina. Kannatusmittausten perusteella sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenistä olisi tulossa uusi pääministeri.

Mieluisin hallituskumppani Löfvenille olisi ympäristöpuolue vihreät, mutta hän on avoimesti kosiskellut myös porvarileiriin kuuluvia keskustaa ja liberaalia kansanpuoluetta.

- Kiistakysymykset voivat olla hyvinkin erilaisia riippuen siitä, minkä puolueiden voidaan ajatella muodostavan hallituspohjan ja miltä parlamentaarinen tilanne näyttää, sanoo professori Torsten Svensson Uppsalan yliopistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.