Tutkimus: Oslon hallintokorttelin pommi-isku estettävissä

Norjan terrori-iskuista tehdyn selvityksen mukaan Oslon hallintokorttelin pommi-isku olisi voitu estää ja Utöyan saarella toimia nopeammin.

Selvityksen koostanut ryhmä esittää, että puoliautomaattiset aseet kiellettäisiin Norjassa kokonaan. Lisäksi aseiden ja kemikaalien valvontaa tulisi tiukentaa.

Raportin mukaan viranomaiset olivat jo tehneet päätöksen, jonka mukaan hallintokorttelin ohi kulkeva katu olisi suljettu autoliikenteeltä, mutta sitä ei ollut pantu toimeen. Raportissa tosin muistutetaan, että todennäköisesti joukkosurmaaja Anders Behring Breivik olisi tuolloin valinnut toisen kohteen.

Raportin mukaan Norjan turvallisuuspoliisin PST:n toiminnassa oli puutteita. Tutkimusryhmän mukaan tästä ei kuitenkaan voi vetää sitä johtopäätöstä, että turvallisuuspoliisi olisi voinut estää Breivikin teot.

Selvityksen mukaan vapaaehtoisten toiminta pelasti useita ihmishenkiä ja auttoi poliisia. Sen sijaan monet organisaatiot ja niissä työskentelevät ihmiset eivät toimineet riittävän tehokkaasti.

Raportti luovutettiin Norjan pääministerille Jens Stoltenbergille päivällä ja julkistettiin pian sen jälkeen.

Breivik tappoi viime vuoden heinäkuussa 69 ihmistä ampumalla Utöyan saarella ja kahdeksan pommilla Oslon keskustassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.