Työväenpuolueen rivit ohenivat Britanniassa – uudesta ryhmästä ei tule puoluetta

Britanniassa työväenpuolueen pomon Jeremy Corbynin pyrkimykset pitää puolue kasassa EU-eron tuomissa myrskytuulissa särkyivät konkreettisesti maanantaina. Seitsemän oppositiopuolueen kansanedustajaa, tunnetuimpana puolueen johtopaikastakin kisannut Chuka Umunna, päätti ottaa hatkat ja perustaa itsenäisen parlamenttiryhmän.

Eroajien mielestä Corbyn on vienyt puolueen äärivasemmistoon, ja lisäksi he syyttävät puolueen johtajaa antisemitismistä. Luciana Berger ilmoitti alkaneensa hävetä sitä, että edustaa työväenpuoluetta, ja Chris Leslie sanoi labourin pettäneen Euroopan.

Umunnan, Bergerin ja Leslien lisäksi puolueen jättävät Ann Coffey, Mike Gapes, Gavin Shuker ja Angela Smith. Kukin perusteli lähtönsä syyt erikseen, ja vaikka painotukset vaihtelivat, yhteistä oli tyytymättömyys puolueen nykyiseen johtoon.

Corbyn julkaisi uutisen jälkeen lausunnon, jossa hän totesi olevansa puoluetovereidensa päätökseen pettynyt. Sama viesti oli Corbynin edeltäjällä Ed Milibandilla, joka totesi Twitterissä työväenpuoluehallituksen olevan Britannian "paras toivo".

Rahoitus epäilytti heti

Umunna tunnetaan Britanniassa äänekkäänä EU-eron vastustajana. Hän on ollut muun muassa mukana kampanjoimassa brexitin pysäyttämiseen pyrkivän kansanäänestyksen puolesta.

Umunna korosti sekä lausunnossaan että puheissaan, että Britannian "politiikka on rikki". Hänen mukaansa perinteiset puolueet eivät ole onnistuneet antamaan maalle sen epätoivoisesti kaipaamaan johtajuutta ja suuntaa, vaan ne ovat laittaneet puoluepoliittiset tavoitteensa kansallisen edun edelle.

Eroajien muodostama itsenäinen ryhmä ei muodosta puoluetta, ja mediatietojen mukaan porukalla ei ole aikomusta lyöttäytyä yhteen esimerkiksi liberaalidemokraattien kanssa. Toimittajat ja useat Twitter-käyttäjät tosin kiirehtivät heti maanantaina huomauttamaan, että koska ryhmä ei ole rekisteröitynyt puolueeksi vaan yritykseksi, yleisö ei saa selville, kuka ryhmää rahoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.