USA: Äärijärjestö Isisillä koulutusleirejä Libyassa

Äärijärjestö Isisillä on koulutusleirejä Libyassa, kertoo Yhdysvaltojen armeijan kenraali. Hänen mukaansa Yhdysvallat seuraa Libyan itäosissa sijaitsevia leirejä tarkasti.

Länsimaat ovat olleet huolissaan siitä, että ääri-islamistit käyttävät hyväkseen Libyan poliittista kuohuntaa. Libya on ollut epävakaa siitä asti, kun Muammar Gaddafi syöstiin vallasta vuonna 2011.

Yhdysvaltojen joukkoja Afrikassa johtava kenraali David Rodriguez sanoo, että Isisin toiminta Itä-Libyassa on orastavaa ja toistaiseksi vaatimatonta. Leireillä on nähty muutamia satoja taistelijoita. Kenraalin mukaan Yhdysvallat ei ole ainakaan nyt iskemässä leireille.

Isis on aiemmin valloittanut laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa, joissa sitä vastaan taistelevat paikalliset asevoimat ja Yhdysvaltojen johtama liittouma.

Suomi on tähän asti osallistunut Isis-operaatiossa vain humanitaarisen avun antamiseen. Suomi päättää todennäköisesti vuoden loppuun mennessä, osallistuuko se Irakin armeijan kouluttamiseen Isisin vastaisessa kamppailussa.

Runsas viikko sitten länsimaiset tarkkailijat kertoivat, että Isis on saamassa nykyistä vahvemman jalansijan Libyassa. Tarkkailijat uskovat, että noin 150 000 asukkaan Derna Itä-Libyassa on siirtymässä pian järjestön hallintaan.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on kehottanut militantteja Pohjois-Afrikassa ja Arabian niemimaalla vannomaan uskollisuutta Isisille.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan libyalaisia jihadistiryhmittymiä on vastannut ja on vastaamassa Isisin kutsuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.