USA ja Saksa eivät usko Iran-sopuun

Yhdysvaltain ja Saksan mukaan Iran-neuvotteluissa ei ole edistytty. Iranin mukaan ydinohjelmakiista voidaan kuitenkin ratkaista lähiaikoina.

– Minulla ei ole sellaista käsitystä, että sopimus olisi lähellä, Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates sanoi lauantaina.

Gates soimasi Irania, ettei se ole tehnyt kiistassa mitään, mikä vakuuttaisi kansainvälisen yhteisön. Yhdysvallat haluaa koventaa Iranin vastaisia pakotteita.

Iranin ulkoministeri Manuchehr Mottaki arvioi puolestaan perjantaina, että sopimukseen on hyvät mahdollisuudet päästä.

Länsimaat pelkäävät, että Iran havittelee itselleen ydinasetta ja käyttää siihen ydinpolttoainetta. Iran on vakuuttanut ydinohjelmansa olevan rauhanomainen.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö on ehdottanut, että Iran lähettäisi uraania jatkojalostettavaksi ulkomaille. Näin varmistettaisiin, ettei Iran jalosta sitä ydinaseisiin sopivaksi.

Iran on aiemmin ollut vastaan, mutta alkuviikosta Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad ilmoitti olevansa valmis sopimukseen ydinpolttoaineen vaihdosta. Hänen mukaansa Iran voisi vaihtaa rikastamaansa uraania ulkomailta saatavaan korkearikasteiseen polttoaineeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.