USA vaatii Irania lopettamaan sosiaalisen median käytön rajoitukset

Iranin uudistusmieliset poliitikot tuomitsivat väkivallan mielenosoituksissa.

Yhdysvallat vaati tiistaina Irania lopettamaan sosiaalisen median käytön estämisen ja kehotti iranilaisia kiertämään sensuurin. Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustajan mukaan verkkosensuurin voisi kiertää esimerkiksi VPN-yhteyden avulla tai perustamalla omia, yksityisiä verkkoja.

Iran on vajaan viikon kestäneiden mielenosoitusten aikana muun muassa estänyt pääsyn Telegram- ja Instagram-palveluihin ja estänyt mobiilin internetin käytön.

Vajaan viikon kestäneiden mielenosoitusten yhteydessä yli 20 ihmistä on kuollut. Lisäksi satoja on pidätetty.

Mielenosoitukset ovat olleet Teheranissa melko maltillisia verrattuna Iranin muihin osiin. Vallankumouskaartia ei ole toistaiseksi pyydetty tukahduttamaan niitä, mutta paikallisen kaartin varakomentaja vakuutti, että joukko on valmis puuttumaan tilanteeseen.

Uusi liikehdintä alkoi maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa viime torstaina. Aluksi mielenosoittajat vastustivat korkeita elinkustannuksia ja heikkoa talouskehitystä. Mielenosoitusten jatkuessa kaduilla on kuultu vaatimuksia maan poliittisten johtajien erottamisesta.

Ex-presidentti tuomitsi väkivallan

Joukko Iranin uudistusmielisiä poliitikkoja tuomitsi tiistaina mielenosoituksissa esiintyneen väkivallan. Entisen presidentin Mohammad Khatamin johtama ryhmä syytti Yhdysvaltoja ihmisten yllyttämisestä mellakointiin, mutta vaatii myös hallitusta parantamaan kansan taloustilannetta.

Ryhmän mukaan väkivalta mielenosoituksissa auttaa Iranin vihollisia.

Khatami toimi Iranin presidenttinä vuosina 1997–2005, mutta sittemmin häntä kiellettiin esiintymästä julkisesti, koska hän oli tukenut vuoden 2009 mielenosoituksia.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei puolestaan syytti Iranin "vihollisia" juonesta maan hallituksen haastamiseksi. Khamenei kommentoi maassa puhjenneita mielenosoituksia ensimmäisen kerran televisiopuheessa.

Mielenosoitukset ovat olleet rajuimmat sitten vuoden 2009 vaalien yhteydessä puhjenneiden mielenilmaisujen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Afganistanissa ainakin 20 loukkaantunut hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä

Tuhkarokkoepidemia pahenee Kongon demokraattisessa tasavallassa – tappaa useammin kuin ebola

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

Hallintoa vastustavat hongkongilaiset marssivat kaatosateessa – toisaalla raikasi Kiinan kansallislaulu

Brittilehti: Vain kolmasosa briteistä kannattaa eroa Euroopan unionista ilman sopimusta

Ainakin kahdeksan kuollut hotellitulipalossa Odessassa Ukrainassa

Venezuela uhkaa aikaistaa parlamenttivaaleja – oppositio todennäköisesti boikotoisi vaaleja, vaikka tutkija uskoo sen voittoon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.