USA vaatii Irania lopettamaan sosiaalisen median käytön rajoitukset

Iranin uudistusmieliset poliitikot tuomitsivat väkivallan mielenosoituksissa.

Yhdysvallat vaati tiistaina Irania lopettamaan sosiaalisen median käytön estämisen ja kehotti iranilaisia kiertämään sensuurin. Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustajan mukaan verkkosensuurin voisi kiertää esimerkiksi VPN-yhteyden avulla tai perustamalla omia, yksityisiä verkkoja.

Iran on vajaan viikon kestäneiden mielenosoitusten aikana muun muassa estänyt pääsyn Telegram- ja Instagram-palveluihin ja estänyt mobiilin internetin käytön.

Vajaan viikon kestäneiden mielenosoitusten yhteydessä yli 20 ihmistä on kuollut. Lisäksi satoja on pidätetty.

Mielenosoitukset ovat olleet Teheranissa melko maltillisia verrattuna Iranin muihin osiin. Vallankumouskaartia ei ole toistaiseksi pyydetty tukahduttamaan niitä, mutta paikallisen kaartin varakomentaja vakuutti, että joukko on valmis puuttumaan tilanteeseen.

Uusi liikehdintä alkoi maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa viime torstaina. Aluksi mielenosoittajat vastustivat korkeita elinkustannuksia ja heikkoa talouskehitystä. Mielenosoitusten jatkuessa kaduilla on kuultu vaatimuksia maan poliittisten johtajien erottamisesta.

Ex-presidentti tuomitsi väkivallan

Joukko Iranin uudistusmielisiä poliitikkoja tuomitsi tiistaina mielenosoituksissa esiintyneen väkivallan. Entisen presidentin Mohammad Khatamin johtama ryhmä syytti Yhdysvaltoja ihmisten yllyttämisestä mellakointiin, mutta vaatii myös hallitusta parantamaan kansan taloustilannetta.

Ryhmän mukaan väkivalta mielenosoituksissa auttaa Iranin vihollisia.

Khatami toimi Iranin presidenttinä vuosina 1997–2005, mutta sittemmin häntä kiellettiin esiintymästä julkisesti, koska hän oli tukenut vuoden 2009 mielenosoituksia.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei puolestaan syytti Iranin "vihollisia" juonesta maan hallituksen haastamiseksi. Khamenei kommentoi maassa puhjenneita mielenosoituksia ensimmäisen kerran televisiopuheessa.

Mielenosoitukset ovat olleet rajuimmat sitten vuoden 2009 vaalien yhteydessä puhjenneiden mielenilmaisujen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.