USA:lta uusia pakotteita Venäjälle vaaleihin sekaantumisesta, listalla muun muassa Putinin kokki

Yhdysvallat on määrännyt Venäjälle uusia pakotteita toissa vuoden presidentinvaaleihin sekaantumisen ja muiden kyberhyökkäysten vuoksi. Uusien pakotteiden kohteena on 19 venäläistä yksityishenkilöä ja 5 yhteisöä.

Kohteiden varat jäädytetään, ja Yhdysvaltojen kansalaisilta kielletään liiketoimet heidän kanssaan.

Pakotteet lätkäistiin samaan aikaan, kun Yhdysvallat liittolaisineen tuomitsi entisen kaksoisagentin myrkyttämisen Britanniassa.

Venäjä valmistelee vastausta Yhdysvaltojen sille asettamille lisäpakotteille Yhdysvaltojen vaaleihin sekaantumisesta. Asiasta kertoi Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov.

– Katsomme tätä rauhallisesti. Olemme alkaneet valmistautua vastatoimiin, Rjabkov kommentoi uutistoimisto Interfaxille.

Rjabkov myös syytti Yhdysvaltoja pyrkimyksestä vaikuttaa pakotteilla Venäjän sunnuntaisiin presidentinvaaleihin.

Pakotteita myös kyberhyökkäyksistä

Pakotelistalla on muun muassa Jevgeni Prigozhin, jonka yritys hallinnoi niin sanottua Pietarin trollitehdasta, ja 12 trollitehtaan työntekijää. Trollitehtaalta käsin Venäjä hoiti sosiaalisen median kampanjaa, jolla se levitti valeuutisia ja pyrki kylvämään eripuraa yhdysvaltalaisten keskuuteen.

Prigozhin tunnetaan myös "Putinin kokkina", koska Venäjän presidentti Vladimir Putin on ruokkinut valtiovieraitaan Prigozhinin omistamissa ravintoloissa.

Prigozhinin yritykset ovat hoitaneet muun muassa Venäjän armeijan ruokapalveluja. Hänen huhutaan myös omistavan Syyriassa sotivan Wagner-yksityisarmeijayhtiön.

Lisäksi listalla ovat muun muassa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB, sotilastiedustelu GRU ja tahoja, jotka ovat olleet kyberhyökkäyksien takana.

Kyberhyökkäyksistä mainitaan Ukrainassa ja maailmalla tietokoneita lamauttanut Petja-verkkohyökkäys ja jatkuva yritys tunkeutua Yhdysvaltojen sähköverkkoon.

Listan loput kuusi yksityishenkilöä työskentelevät FSB:lle.

Monet jo valmiiksi pakotelistoilla

Monet pakotteiden kohteista – Prigozhin mukaan lukien – ovat olleet Yhdysvaltojen pakotelistoilla jo valmiiksi. Osalle heistä oli asetettu matkustuskieltoja ja heidän varojaan oli jäädytetty jo Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman valtakaudella.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan uudet kohdistetut pakotteet ovat osa laajempaa hanketta torjua Venäjältä lähtöisin olevat vihamieliset hyökkäykset.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan Yhdysvallat on Venäjän haitallisen kybertoiminnan kohteena, mikä vaalien lisäksi kohdistuu maan kriittiseen infrastruktuuriin. Venäläisiä virkamiehiä ja oligarkkeja vastaan on myös suunnitteilla lisää pakotteita, Mnuchin sanoo ministeriön tiedotteessa. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, milloin niitä asetetaan.

Lähteet: AFP, BBC, Meduza, New York Times

Venäjä aikoo vastata USA:n pakotteisiin: "Olemme alkaneet valmistautua vastatoimiin"